Wykonanie

Ciasto powstało na bazie szarlotki na
mlecznym spodzie . Postanowiłam jednak część
mąki pszennej zamienić na ziemniaczaną, tak by ciasto było jeszcze delikatniejsze.
Jabłkowe nadzienie natomiast zamieniłam na rzecz
śliwek i zmieniłam jego wykonanie. Wyszło pysznie, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko podzielić się z
Wami przepisem. Polecam baaaardzo :)Składniki na warstwę
śliwkową:1 kg
śliwek1 szkl
soku wiśniowego lub
żurawinowego2 budynie
waniliowe w proszku z
cukrem2 łyżki
cukru (opcjonalnie jeśli
śliwki są kwaśne, a sok delikatnie słodki)100ml
wodyŚliwki umyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Budynie rozmieszać w wodzie. Sok wymieszać z
cukrem i zagotować. Wsypać
śliwki i podgrzewać 5 minut. Na gotujące się wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować. Wystudzić.Składniki na ciasto:300g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej1/3 szkl.
cukru2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka16 g
cukru waniliowego (klik)3 łyżki
mleka160g miękkiego
masłaponadto:
bułka tarta do posypaniaSkładniki na
lukier:3/4 szkl
cukru pudru1-2 łyżki gorącej
wody1 łyżka
soku z cytrynySkładniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).Ciasto podzielić na dwie równe części. Blaszkę (24x25) wyłożyć papierem do pieczenia a
spod dokładnie i równo wylepić
ciastem. Następnie delikatnie trzymając za rogi papieru wyjąć ciasto i ułożyć na blacie - to będzie nasz wierzch ciasta. Raz jeszcze blaszkę wyłożyć papierem, a jej dno wylepić
ciastem. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 10 minut w temp. 180 stopni.Podpieczony spód posypać
bułką tartą i wyłożyć lekko przestudzone
śliwki.Na nadzienie
śliwkowe delikatnie przenieść wcześniej odłożone ciasto papierem do góry. Docisnąć, wyrównać i zdjąć papier, a następnie ponakłuwać ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczone ciasto wystudzić. Zimne posypać
cukrem pudrem, a jeśli ktoś lubi szczególnie słodkie - lukremSmacznego :)


