Wykonanie
Delikatny
kurczak z
ananasem i sosem bardzo nam smakował -
jadłam kiedyś podobne danie u koleżanki jednak tamto było przygotowane na bazie torebkowego gotowca a ja wolę sama doprawić i wyszło mi bardzo smakowicie.

składniki:2 duże
filety z piersi kurczaka5 - 6 krążków
ananasa konserwowego1/3 szkl. zalewy od
ananasa1
cebula2 łyżki
oleju3/4 szkl.
mleka1/2 łyżeczki suszonych, zmielonych na proszek
pomidorów,do smaku:
sól,
pieprz biały mielony,
kurkuma,
chili mielone,
tymianek3 łyżki jasnego
sosu sojowego4 łyżki
mąki pszennejsposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i
skropiłam sosem sojowym. W cienkie piórka pokroiłam obraną
cebulą a
ananasa podzieliłam na mniejsze kawałeczki.
Mięso obtoczyłam w
mące i wrzuciłam na patelnię, na mocno rozgrzany
olej, zrumieniłam lekko ze wszystkich stron. Kiedy się podsmażyło dodałam
cebulę i
ananasa, smażyłam razem kilka minut mieszając. Następnie wlałam zalewę od
ananasa i 1/2 szkl.
wody, dodałam
pomidory suszone, nieco
kurkumy,
chili i
tymianku, oprószyłam też lekko
pieprzem. Dusiłam kilka minut na małym ogniu po czym wlałam
mleko rozmieszane z okruszkami
mąki pozostałej na dnie talerza, na którym obtaczałam w niej
mięso. Dusiłam jeszcze razem kilka minut, doprawiłam
solą do smaku. Podałam z
ryżem posypanym posiekanym, cienkim
szczypiorkiem.