ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka z ananasem+test patelni Neoflam

Szaszłyki z kurczaka z ananasem+test patelni Neoflam

nazwa

Wykonanie

Niedawno dostałam do testów patelnię grillową od Neoflam Poland . Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moją opinią oraz przepisem na pyszne szaszłyki z piersi kurczaka i ananasa.
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
/ok. 14 szaszłyków/
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 świeży ananas lub 1 puszka ananasa w zalewie
2 łyżeczki tymianku
0,5 szklanki oleju
2/3 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków
Jeśli korzystamy z drewnianych patyczków, to moczymy je w wodzie przez minimum 30 minut.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy olej, kurkumę, tymianek oraz 4 łyżki soku z ananasa (jeśli mamy świeżego, to możemy ominąć). Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka, mieszamy i odkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Wyciągamy patyczki z wody. Kroimy ananasa na kawałki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie ananasa i kurczaka (najlepiej mieć kurczaka i ananasa mniej więcej tej samej wielkości, żeby nie było problemu z dosmażeniem mięsa).
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną oliwą i smażymy. Podajemy np. z ryżem i sałatką.
Jeśli z powodu zbyt dużych kawałków ananasa mięso nam się nie dosmaży, to możemy włożyć szaszłyki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Szaszłyki zostały wykonane na patelni grillowej Neoflam, ale możecie je wykonać także na grillu elektrycznym lub zwykłej patelni.
Teraz trochę o samej patelni:
Jest to patelnia Mitra 28cm w kolorze czarnym, wykonana z odlewanego ciśnieniowo aluminium z powłoką ceramiczną. Kolor neutralny, będzie więc pasować do każdej kuchni. Prezentuje się okazale i ładnie.
Do smażenia wystarczy użyć niewielkiej ilości tłuszczu. W przypadku szaszłyków ta ilość jest większa, bo smażą się dość długo, lecz w przypadku innych dań tego tłuszczu używałam niewiele. Patelnia jest stabilna i dobrze się ją myje. Świetnie nadaje się do grillowania warzyw, mięsa, czy ryb. Patelnia posiada przykrywkę, co jest dużym plusem. Jej wysokie ścianki pozwalają na smażenie większej ilości jedzenia.
Patelnia zabiera dość dużo miejsca. Z jednej strony mamy większą powierzchnię smażenia i długą rączkę ułatwiającą obracanie naczynia, z drugiej jednak przy małych kuchenkach i mieszkaniach może to stanowić dla kogoś minus.
Kilka potraw na niej już usmażyłam, póki co jestem zadowolona, będę więc testować dalej.
_________
Przepis dodaję do akcji
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/12/Szaszlyki-z-kurczaka-z-ananasemtest-patelni.html