Wykonanie
Jak Antyle, to wiadomo, że będzie fuzja smaków prosto z basenu Morza Karaibskiego. Hymmm, co my tu mamy?
Mleczko kokosowe, wiórki,
ananas. Jest pysznie, ale nie dla każdego ;) Pasjonatów pikantnych czy kwaśnych smaków odsyłamy do innych przepisów. Tu mamy delikatnie i słodko, chociaż gdzieniegdzie przebija się
pieprzny smaczek;)SKŁADNIKI45 g
wiórków kokosowych4
piersi z kurczaka400 ml
mleczka kokosowegodwie szczypty
kurkumy2
pomidory (duże)2
cebuletymianek75 ml
wodysólpieprzananas (może być z puszki)3 łyżki świeżej
kolendryryżolejWYKONANIE
Pomidory parzymy, pozbywamy się gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w grubą kostkę. Odkładamy do miski. Świeżego
ananasa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Tego z puszki też kroimy (jeśli jest w plastrach).Każdą pierś myjemy, osuszamy, kroimy na 3 kawałki.Oprószamy
solą i
pieprzem, podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym
oleju, ąż
kurczak będzie rumiany.
Cebulę siekamy w piórka i dodajemy do
kurczaka.. Smażymy 3 minuty.Dodajemy wiórki, smażymy ok minuty, cały czas mieszając.Dodajemy
mleko kokosowe,
pomidory,
ananasa,
wodę,
kurkumę i
tymianek ( świezy 3 gałązki, suszony 3 szczypty).Gotujemy wszystko pod przykryciem ok.20 minut. Jeśli sos nie zredukuje się odpowiednio, to przedłużamy czas gotowania do odpowiedniej gęstości.Doprawiamy
solą i
pieprzem. Posypujemy
kolendrą.Podajemy z
ryżem.