Wykonanie
Jakiś czas temu Szwagier przywiózł mi z Turcji kilka przypraw. Kumin,
curry czy
mięta mnie nie zdziwiły, ale dostałam też sumak, którego nie znałam wcześniej. Musiałam trochę pogrzebać żeby dowiedzieć się cóż to takiego. Pomału "uczę się" go i dodaję do różnych potraw.Sumak inaczej sumaq, sumak sycylijski - to
przyprawa z suszonych i mielonych
owoców sumaka garbarskiego, krzewu z rodziny nanerczowatychPochodzi ze strefy śródziemnomorskiej i Azji Południowo Zachodniej. Sumak, w postaci czerwonych
jagód albo brązowo-czerwonego proszku, ma kwaskowy, kwaśno-słony smak, używa się go jako namiastkę
cytryny szczególnie do dań tłustych. Używa się go też tak jak u nas
soli do doprawiania dań już na talerzu. Ma właściwości ściągające, poprawiające i przyspieszające trawienie oraz zapobiega biegunkom. Używa się go szczególnie w kuchni arabskiej i tureckiej. Sumak możemy dodawać do
ryżu, ryb,
mięsa z grilla, smażonych
ziemniaków, sałatek, dań z ziaren strączkowych. Można posypywać nim dania albo sporządzić
wywar i dolewać do potraw do smaku.
Suma jest składniki wschodniej mieszanki przyprawowej "zahtar", "za'atar".

składniki:6
jajek kurzych15 dkg
szynki wiejskiej2 łyżeczki
masła1 łyżeczka
olejudo smaku:
sól,
chili w proszku,
papryka słodka mielona, sumak,2 łyżki posiekanego grubego
szczypioruJarzynka - 2 duże
młode marchewki1 mały
młody por albo kawałek większego2 łyżeczki
czarnuszki1 łyżka
olejudo smaku:
sól,
cukier,
chili w proszkusposób przygotowania: Warzywa dokładnie umyłam, osuszyłam i obrałam.
Marchewkę pokroiłam w podłużne plastry a następnie w cienkie paseczki.
Pora też pokroiłam w paski, ale dość grubo. Na patelni rozgrzałam
olej, wsypałam
czarnuszkę i smażyłam ja kilka/kilkanaście sekund, wrzuciłam
marchewkę, oprószyłam lekko
solą i
cukrem a po chwili smażenia podlałam odrobinką
wody i dusiłam 2 min.. Następnie dodałam
pora i trochę
chili do smaku, smażyłam razem jeszcze 2 - 3 min..
Szynkę pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na patelni z 1 łyżeczką
oleju, pod koniec smażenia oprószyłam
chili.
Jajka umyłam, wybiłam po 3 do dwóch miseczek, lekko roztrzepałam doprawiając odrobiną
soli i
słodką papryką. Na patelni rozgrzałam 1 łyżeczkę
masła, wlałam 1 porcję jaj - usmażyłam omlet przechylając patelnię i podważając brzegi. Kiedy wierzch omletu był już prawie ścięty wyłożyłam na niego połowę
szynki i dosmażyłam. Zsunęłam na talerz. Tak samo usmażyłam drugi. Na talerzach oprószyłam omlety sumakiem i posypać
szczypiorem. Podałam z jarzynką.