Wykonanie
Warzywna, kremowa .... wyszła gęsta, ale jak ktoś nie lubi takiej to może ją sobie rozrzedzić
bulionem ... Jak nalałam na talerz to nawet słonko zza żaluzji ciekawie zerkało co to na pyszności :-)

składniki:6
młodych, ale dużych
marchewek5-6
młodych ziemniaków średniej wielkości1 łyżeczki
masłado smaku:
sól,
cukier,
papryka słodka mielona,
szafran, bulionetka wołowado przybrania: kawałek
pora, trochę gęstej
śmietany, kilka listków
koperkusposób przygotowania: Warzywa oczyściłam, pokroiłam w niedużą kostkę, zalałam
wodą tylko tyle żeby je przykryła. Dodałam łyżeczkę
masła, 1/3 łyżeczki
soli i 1/3 łyżeczki
cukru. Do tego 1 łyżeczkę
słodkiej papryki mielonej i 4 szczypty
szafranu. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były zupełnie miękkie. Na koniec dodałam (rzadko to robię, ale to była zupa na szybko) 1 bulionetkę wołową a gdy ta się rozpuściła zmiksowałam zupę blenderem. Powstał gęsty krem - można go lekko rozrzedzić jeśli ktoś chce. Sprawdziłam smak, można doprawić jak komu mało czegoś. Na talerzu przybrałam kropelkami
śmietany i
koperkiem.A stosik wiórków - tego siana na wierzchu jak je skomentował Żarłoczek, jest z
pora - kawałek ok. 10 cm. posiekałam wzdłuż na cienkie paseczki i usmażyłam wrzucając go na bardzo gorący
olej, kiedy się zrumienił osączyłam na ręczniku papierowym.