Wykonanie
Po eksperymentach z nowymi
smakami przyszedł czas na przypomnienie smaków dzieciństwa.Zupa ogórkowa zdecydowanie do nich należy.Przypomniała mi o niej Bayaderka zamieszczając u siebie przepis na którym się wzorowałam.Z rodzinnego domu zapamiętałam zupę z
ryżem,którą gotowała moja Mama,na bazie
ogórków własnej roboty.Ja troszkę przerobiłam przepis Bayaderki i stworzyłam zupę wg.własnego smaku-wyszła pyszna.

30 dkg
ogórków kiszonych2 spore
marchewki1
pietruszka1
por40 dkg
młodych ziemniaków1,5 l
bulionu warzywnego + trochę
wody z
ogórków,jeśli tak jak ja,chcecie uzyskać kwaśniejszy smak
śmietana do zabielenia
pieprzsól jeśli potrzeba
masło do podsmażenia
poraświeży
koperekPora oczyszczam,kroję na półplasterki i podsmażam na
maśle.
Marchew i
pietruszkę,po oczyszczeniu,ścieram na grubej tarce,wrzucam do garnka.Dodaję podsmażonego
pora,dodaję pokrojone w grubszą kostkę
ziemniaki i zalewam
bulionem.Gotuję,aż
ziemniaki będą prawie miękkie.
Ogórki ścieram na grubej tarce,dodaję do zupy,dolewam
wodę z
ogórków i jeszcze gotuję ok.10 min.Doprawiam
pieprzem,
sól pominęłam,bo
woda z
ogórków i
ogórki wystarczająco zasoliły zupę.Dolewam
śmietanę,dorzucam posiekany
koperek.I pyszna zupa gotowa:)Smacznego!!!