ßßß Cookit - przepis na Marchewka z miodem i tymiankiem

Marchewka z miodem i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na dodatek do obiadu. Marchewka z miodem i tymiankiem pasuje do dań mięsnych. Idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem.
Składniki:
7 -8 marchewek
płaska łyżeczka cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
1 duża płaska łyżka miodu (ja dałam wielokwiatowy)
1 duża płaska łyżka masła
1 mała płaska łyżeczka tymianku
Wykonanie:
Marchewki obieramy, kroimy na krążki grubości 0,5 cm i wkładamy do niedużego garnka. Wlewamy około pół litra wody (tak, aby przykryć marchewki), wsypujemy cukier oraz sól i gotujemy, aż marchewki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Marchewki odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy miód i masło i dodajemy marchewki. Całość oprószamy tymiankiem i podsmażamy około 4 -5 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/04/marchewka-z-miodem-i-tymiankiem.html