ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane młode marchewki

Karmelizowane młode marchewki

nazwa

Wykonanie

Delikatne , słodkie marchewki które znakomicie smakują na ciepło i na zimno gdy karmel już zastygnie i staje się lekko chrupiący.Tak przygotowane są niezwykle dekoracyjne , pięknie komponują się na talerzu z całym daniem głównym lub przystawką.
Składniki:
1 kg młodych marchewek z natką
sól
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Z marchewek odcinamy natkę zostawiając ok 5 cm. Delikatnie skrobiemy lub obieramy , myjemy. Marchewki gotujemy 15 min w lekko osolonej wodzie , odcedzamy , pozostawiamy do całkowitego wysuszenia.
Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy marchewki aż wchłoną większość płynu. Dodajemy cukier oraz miód , smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając by każda marchewka była dokładnie pokryta karmelem.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/karmelizowane-mlode-marchewki