ßßß Cookit - przepis na Muffinki wytrawne orkiszowe z marchewką i kukurydzą

Muffinki wytrawne orkiszowe z marchewką i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Czasami jak mnie najdzie to piekę bez opamiętania.... A muffinki to takie coś co lubię bo robi się szybciutko. Wytrawne, takie jak te, są doskonała przekąską na piknik czy wycieczkę.
składniki na 6 sztuk:
1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko
6 łyżek rozpuszczonego, ciepłego masła
1/2 szkl. maślanki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/2 szkl. drobno startej surowej marchewki
4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżeczka mielonych, suszonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
1 duży ząbek czosnku
dodatkowo: 100g serka śmietankowego
3 plasterki szynki gotowanej
2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: naszykowałam formę do muffinek, wyłożyłam papilotkami. Mąkę wymieszałam z sodą, cukrem, solą, mielonymi pomidorami i papryką. W drugiej miseczce roztrzepałam jajko z maślanką, dodałam musztardę i startą marchewkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, osączoną kukurydzę oraz ciepłe, rozpuszczone masło, wymieszałam dokładnie. Do składników suchych dołożyłam mokre, lekko przemieszałam. Łyżką nakładałam porcje ciasta do foremek. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, po upieczeniu przestudziłam.
Szynkę bardzo drobno posiekałam, utarłam z serkiem, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłam do smaku, nakładałam na ciepłe muffinki.
Jeśli muffinki mają jechać na wycieczkę to nie nakładajcie na nie serka, ale ew. weźcie go w pojemniczku albo słoiczku ze sobą i dodajcie bezpośrednio przed jedzeniem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/muffinki-orkiszowe-z-marchewka-i.html