Wykonanie
Czasami jak mnie najdzie to piekę bez opamiętania.... A muffinki to takie coś co lubię bo robi się szybciutko. Wytrawne, takie jak te, są doskonała przekąską na piknik czy wycieczkę.

składniki na 6 sztuk:1 szkl.
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1
jajko6 łyżek rozpuszczonego, ciepłego
masła1/2 szkl.
maślanki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cukru1/2 szkl. drobno startej
surowej marchewki4 czubate łyżki
kukurydzy konserwowej1 łyżeczka mielonych,
suszonych pomidorów1 łyżeczka
musztardy Dijon1/4 łyżeczki mielonej
papryki ostrej1 duży ząbek
czosnkudodatkowo: 100g
serka śmietankowego3 plasterki
szynki gotowanej2 -3 łyżeczki
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnkudo smaku:
sól i
pieprz mielony

sposób przygotowania: naszykowałam formę do muffinek, wyłożyłam papilotkami.
Mąkę wymieszałam z
sodą,
cukrem,
solą, mielonymi
pomidorami i
papryką. W drugiej miseczce roztrzepałam
jajko z
maślanką, dodałam
musztardę i startą
marchewkę razem z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, osączoną
kukurydzę oraz ciepłe, rozpuszczone
masło, wymieszałam dokładnie. Do składników suchych dołożyłam mokre, lekko przemieszałam. Łyżką nakładałam porcje ciasta do foremek. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, po upieczeniu przestudziłam.
Szynkę bardzo drobno posiekałam, utarłam z
serkiem,
jogurtem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, doprawiłam do smaku, nakładałam na ciepłe muffinki.Jeśli muffinki mają jechać na wycieczkę to nie nakładajcie na nie
serka, ale ew.
weźcie go w pojemniczku albo słoiczku ze sobą i dodajcie bezpośrednio przed jedzeniem.