Wykonanie
Delikatne, puszyste, aromatyczne. Nie pożałujecie kiedy je zrobicie, pierwszy kęs i nie będziecie mogli się oderwać. Ja nie mogłam. I mimo, że nie wyrosły duże jak na Tym blogu z którego przepis podpatrzyłam, to nic im ze smaku nie ujmuje :).
Składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli1 i 1/2 szklanki
maślanki3 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego
masła2
jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( u mnie nieco więcej )Wszystkie mokre składniki łączymy razem :
Maślankę,
masło,
jaja i esencję. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki suche :
mąkę, proszek,
sodę,
cukier,
sól.Do składników suchych wlewamy składniki mokre, mieszamy. Nie trzeba się przejmować małymi pojedyńczymi grudkami.Ciasto wylewamy na patelnię ( jeśli teflon to na sucho smażymy, zwykłą smarujemy za pomocą pędzla odrobiną
oleju) za pomocą łyżki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)