Wykonanie
W oryginale z
serem gorgonzola ale ja nie dodałam bo były to gofry dla mojego synka. Dzięki zawartości
gruszki w środku mięciutkie i wilgotne. Nie potrzeba już więcej dodatków, pozostaje tylko pałaszować :) Przepis z 1 0th kitchen .
Składniki : ( wyszło mi 15 sztuk )2 szklanki
mąki uniwersalnej2 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
soli2 szklanki
maślanki6 łyżek stopionego,ostudzonego
masła2 duże
jaja1 i 1/2- 2 szklanki
gruszki wcześniej obranej i pokrojonej w niewielką kostkęSuche składniki łączymy razem :
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól. W drugiej misce mieszamy
jaja,
maślankę,
masło. Zawartości obu misek łączymy razem, miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy
gruszki, mieszamy łyżką.Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy niewielką ilością
oleju. Smażymy gofry według zaleceń producenta na złoty kolor.Smacznego :)