ßßß Cookit - przepis na Żytni chleb na proszku

Żytni chleb na proszku

nazwa

Wykonanie

Zasypało.
Sypie dalej.
Śnieżny puch.
Nad morzem.
inspiracja
300 gram mąki żytniej
300 gram mąki pszennej
250 ml maślanki
60 gram masła
jajko
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąki z cukrem, solą, proszkiem i sodą wymieszać w misce.
Maślankę wymieszać z roztopionym i ostudzonym masłem, następnie dodać do miski.
Do miski wrzucić rozmieszane jajko i zagnieść ciasto.
Podzielić je na 2 części.
Uformować dwie kule, rozpłaszczyć je, posypać mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na 30 minut.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/03/zytni-chleb-na-proszku.html