Wykonanie
Bardzo smaczne placuszki, których głównym skladnikiem są moje ulubione
płatki :). Dzięki nim placki mają przyjemną konsystencję i lekko
orzechowy posmak. Wspaniały przepis Bajaderki zaczerpnięty z MniamMniam.Składniki na około 25 placków:2 szklanki
płatków owsianych (nie błyskawicznych)2,5 szklanki
maślanki2 duże
jajka60 g rozpuszczonego
masłapół szklanki
mąki pszennej (czasem trzeba dodać trochę więcej)2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliPłatki owsiane wymieszać z
maślanką i odstawić na 15 - 30 minut.Po tym czasie dodać
jajka, rozpuszczone
masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, odstawić, by ciasto odpoczęło, na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy).Smażyć na średnim ogniu, nalewając nie za grube placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z
syropem klonowym,
owocowym, smażonymi
owocami, lub z czym lubicie ...Smacznego :)