ßßß
 
            
         Składniki (na ok. 15-20 sztuk):- 1 i 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,- 1 szklanka płatków owsianych lub 1 szklanka gotowego muesli (np. mieszanki z suszonymi owocami; ja użyłam mieszanki, bo akurat nie miałam płatków - była z dodatkiem owoców tropikalnych i truskawek),- 1 szklanka jabłek startych na tarce - ze skórką,- ok. 1/2 szklanki cukru (jeśli używamy samych płatków owsianych - 2/3 szklanki),- 1 jajko,- szczypta soli,- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła.W misce umieszczamy: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane/muesli, starte jabłka (wcześniej dokładnie umyte). Mieszamy. Do małej miseczki wbijamy jajko, lekko solimy, dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i klejąca. Za pomocą łyżki formujemy ciastka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odległość, by podczas pieczenia nie posklejały się). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości ciastek; jeśli są malutkie, pieczemy krócej). Studzimy na kratce. Smacznego!
Składniki (na ok. 15-20 sztuk):- 1 i 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,- 1 szklanka płatków owsianych lub 1 szklanka gotowego muesli (np. mieszanki z suszonymi owocami; ja użyłam mieszanki, bo akurat nie miałam płatków - była z dodatkiem owoców tropikalnych i truskawek),- 1 szklanka jabłek startych na tarce - ze skórką,- ok. 1/2 szklanki cukru (jeśli używamy samych płatków owsianych - 2/3 szklanki),- 1 jajko,- szczypta soli,- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła.W misce umieszczamy: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane/muesli, starte jabłka (wcześniej dokładnie umyte). Mieszamy. Do małej miseczki wbijamy jajko, lekko solimy, dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i klejąca. Za pomocą łyżki formujemy ciastka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odległość, by podczas pieczenia nie posklejały się). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości ciastek; jeśli są malutkie, pieczemy krócej). Studzimy na kratce. Smacznego!