Wykonanie
Lubicie scones? Ja bardzo, choć muszę przyznać, że scones na
maślance odbiegają
smakowo od tradycyjnych, na które przepis mogliście już wcześniej znaleźć na moim blogu. Są łagodne, mało słodkie i trochę... bez "ikry", świeże masełko to dla nich zbyt skromny dodatek ;-). Ale ze smakiem zjedliśmy na dzisiejsze śniadanie. Tym bardziej, że przygotowanie jest błyskawicznie...Składniki na 7 sztuk:225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solipół łyżeczki
cukru30 g
masła, w temperaturze pokojowej215 ml
maślankiWymieszać suche składniki, dodać
masło,
maślankę. Szybko zagnieść. Ciasto powinno być miękkie i klejące -należy się jednak powstrzymywać przed dosypywaniem
mąki.Rozwałkować grubo ciasto (na 1,5 cm), minimalnie podsypując
mąką.
Ostrym narzędziem o średnicy 5 cm (np. foremką do
ciastek) wykrawać bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly 'Muffins, scones and breads'.