Wykonanie
Biskwity, czyli biscuits to (w USA) rodzaj
pieczywa pszennego, do którego nie używa się
drożdży.
Pieczywo to wyrasta dzięki proszkowi do pieczenia i sodzie, dzięki
czemu możemy je piec od razu, bez długiego czasu oczekiwania, właściwego dla
ciast drożdżowych. Do dzisiejszych bułeczek dodamy wyrazisty w smaku
ser cheddar oraz odrobinę aromatycznego
rozmarynu - będą pyszne z
masłem,
serem lub
wędliną. Przepis na podstawie Pumpkin'n'Spice .
2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli - do smaku
1/2 łyżeczka
sody kuchennej
1 szklanka zimnej
maślanki50g rozpuszczonego
masła1/2 szklanki startego na tarce (grube oczka)
sera cheddar (lub ew. innego
twardego sera o wyrazistym smaku)
1/2 łyżeczki
rozmarynu1. W misce mieszamy mękę z
proszkiem do pieczenia,
cukrem,
solą i
sodą.
Dodajemy
maślankę i
masło. Mieszamy lekko rózgą kuchenną (trzepaczką) do połączenia składników, by pozbyć się dużych grudek*.
Następnie dodajemy
ser oraz
rozmaryn. Mieszamy lekko łyżką.
2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy łyżką porcje ciasta wielkości połowy
brzoskwini, formując je (łyżką) we w miarę równe kulki. Zachowujemy odstępy, ponieważ biskwity urosną. Smarujemy je lekko
wodą za pomocą pędzelka kuchennego.
Biskwity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 10-15 minut, aż będą złote. Wyjmujemy, po czym pozwalamy im stygnąć przez 5 minut.
Podajemy ciepłe.
Biskwity można również
potem bez problemu odgrzewać.
* biskwitów nie mieszamy długo, by nie zrobiły się twarde. Mieszamy je jak najkrócej, jedynie do połączenia składników.