ßßß Cookit - przepis na Szybkie bułeczki z cheddarem i rozmarynem. Biskwity serowe. Cheddar Biscuits.

Szybkie bułeczki z cheddarem i rozmarynem. Biskwity serowe. Cheddar Biscuits.

nazwa

Wykonanie

Biskwity, czyli biscuits to (w USA) rodzaj pieczywa pszennego, do którego nie używa się drożdży. Pieczywo to wyrasta dzięki proszkowi do pieczenia i sodzie, dzięki czemu możemy je piec od razu, bez długiego czasu oczekiwania, właściwego dla ciast drożdżowych. Do dzisiejszych bułeczek dodamy wyrazisty w smaku ser cheddar oraz odrobinę aromatycznego rozmarynu - będą pyszne z masłem, serem lub wędliną. Przepis na podstawie Pumpkin'n'Spice .
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli - do smaku
1/2 łyżeczka sody kuchennej
1 szklanka zimnej maślanki
50g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki startego na tarce (grube oczka) sera cheddar (lub ew. innego twardego sera o wyrazistym smaku)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1. W misce mieszamy mękę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą.
Dodajemy maślankę i masło. Mieszamy lekko rózgą kuchenną (trzepaczką) do połączenia składników, by pozbyć się dużych grudek*.
Następnie dodajemy ser oraz rozmaryn. Mieszamy lekko łyżką.
2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy łyżką porcje ciasta wielkości połowy brzoskwini, formując je (łyżką) we w miarę równe kulki. Zachowujemy odstępy, ponieważ biskwity urosną. Smarujemy je lekko wodą za pomocą pędzelka kuchennego.
Biskwity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 10-15 minut, aż będą złote. Wyjmujemy, po czym pozwalamy im stygnąć przez 5 minut.
Podajemy ciepłe.
Biskwity można również potem bez problemu odgrzewać.
* biskwitów nie mieszamy długo, by nie zrobiły się twarde. Mieszamy je jak najkrócej, jedynie do połączenia składników.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/03/Szybkie-buleczki-z-cheddarem-i-rozmarynem.html