Wykonanie
Pyszne, mięciutkie, bardzo
czekoladowe ciastka na
maślance bez dodatku
jajek. Podoba mi się ten przepis, bo jest szybki- nie trzeba mrozić ciasta, nie trzeba wałkować :-)Składniki:2 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soli115 g
masła3/4 szklanki
kakao1,5 szklanki
cukru2/3 szklanki
maślanki2 dowolne
czekolady posiekane (ja użyłam jednej ciemnej a drugiej
mlecznej kokosowej)Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać przesianą
mąkę pszenną z
sodą i
solą.
Masło roztopić wlać do drugiej miski. Zmiksować gorące
masło z
kakao. Dodać
cukier i
maślankę, dalej miksować. Powoli wsypywać
mąkę, cały czas miksując. Dodać posiekaną
czekoladę i wymieszać łyżką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po pół łyżki ciasta. Robić spore odstępy
między ciastem.Piec w temperaturze 180 st.C przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż
ciastka troszkę ostygną (gorące są zbyt miękkie i nie da się ich przenieść). Wystudzić na kratce.Smacznego!Przepis znaleziony TU