Choć po porzeczkach pozostały już tylko wspomnienia i na świeże trzeba będzie poczekać do nastepnego roku, mogę zaproponować upieczenie pysznych babeczek z mrożonymi owocami lub zastapić je innymi , sezonowymi.Szybki i prosty przepis na przygotowanie sezonowego deserku i....zapewniam , że te babeczki smakowały wyśmienicie.....Składniki: /12 -14 szt/2 szklanki mąki pszennej2 jajka80 g stopionego masła0,5 szklanki maślanki0.5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta solioraz1 szklanka porzeczek2 łyżeczki mąkiWykonanie:-Ostudzone masło połączyć z jajkami , maślanką i cukrem.-Mąkę wymieszać z proszkiem ,sodą ,cukrem waniliowym i solą .-Składniki swuche i mokre połączyć przy pomocy widelca lub łyżki do momentu połączenia się składników.-Pod koniec dodać owoce obsypane maką i lekko wymieszać.-Nakładać łyżką ciasto z owocami do formy wyłożonej papilotkami/ ok.3/4 wysokości/.-Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.Przestudzone muffinki wystarczy posypać cukrem pudrem.Można je również ozdobić czapeczką z bitej śmietany i owocami.