Wykonanie
Dziś na targu skusiłam się na
porzeczki... smak wakacji na wsi u babci do mnie powrócił :) Cudowne uczucie...Jednak oprocz podjadania
porzeczek z miseczki postanowiłam je jakoś słodko wykorzystać :) I oto powstał przepis na Muffiny
porzeczkowe :)
Muffiny
porzeczkowe z dodatkiem
mąki orkiszowej , posypane
cukrem migdałowymSkładniki:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki orkiszowej1 łyż.
proszku do pieczenieszczypta
soli0,5 szklanki
cukru90 g rozpuszczonego ,ostudzonego
masła2
jajka0,5 szklanki
maślankicukier migadłowyszklanka
porzeczekPostępujemy tak jak zazwyczaj w muffinkami :) Suche składniki łączymy ze sobą. Tak samo robimy z mokrymi.
Potem mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy :) Dodajemy
porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek wlewamy gotowe ciasto i posypujemy u góry
cukrem migdałowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 min.Smacznego!!!!