Wykonanie
Te niezawodne muffiny to uniwersalny pewniak, który możecie wykorzystać i podrasować wg własnych upodobań. Dzięki małej zmianie w procesie pieczenia, wierzch jest chrupiący a środek mięciutki. Choć są pyszne w podstawowej, waniliowej wersji, rewelacyjnie smakują w każdym wydaniu… Dlatego nie bójcie się dodać do nich czego tylko dusza zapragnie – kawałeczków
czekolady, ulubionych
owoców,
orzechów, dowolnych przypraw i aromatów. Przepis jest naprawdę banalny i jeśli zastosujecie się do wszystkich wskazówek, otrzymacie idealne muffinki za każdym razem.Porcje: 12 sztukSkładniki►
mąka pszenna [300 g]►
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]►
masło [100 g/ 1/2 kostki]►
cukier [200 g / 1 szklanka]►
jajko [2 sztuki]►
maślanka [1 szklanka]Dodatkowo:►
sól [1/2 łyżeczki]►
aromat waniliowy,
cukier waniliowy [kilka kropel lub łyżeczka]► ulubione dodatkiPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 220 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
Masło wrzucić do rondelka, rozpuścić całkowicie na małym ogniu i odstawić do ostudzenia.W misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.W osobnej misce wymieszać
masło,
cukier,
maślankę i
jajka.Delikatnie wymieszać suche i mokre składniki TYLKO do połączenia. Ciasto na muffiny nie powinno być gładkie, im bardziej przemieszane, tym po upieczeniu będzie twardsze. Gotowe ciasto powinno być lekko grudkowate, dzięki temu pęcherzyki powietrza stworzą lekką, przyjemną konsystencję.Na tym etapie, do ciasta można dodać ulubione dodatki (posiekaną
czekoladę,
owoce,
orzechy etc.)Ciasto przelać do foremek lub papierowych papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika.Przez 5 minut piec w temperaturze 220 stopni,
potem obniżyć do 180 stopni i piec przez kolejne 10-12 minut (do suchego patyczka). Nie warto pomijać tego kroku – pieczenie w 2 temperaturach gwarantuje chrupiący wierzch i miękki, elastyczny i puszysty środek muffina.Przepis inspirowany: Little Sweet BakerSmacznego!