Wykonanie
„Walka” z nadmiarem
cukinii trwa, dzisiaj coś wyjątkowego na obiad. Placuszki wymagają trochę pracy ale wynagradza to ich smak.Zachęcamy do smażenia.
Składniki1 duża lub 2 mniejsze
cukinie2 łyżki
jogurtu naturalnego2
jajka7-8 sztuk
suszonych pomidorówok. 5-6 łyżek
mąki2-3 ząbki
czosnkugarść świeżej
bazylii1 płaska łyżeczka
solipół łyżeczki świeżo mielonego
pieprzupół łyżeczki
ostrej paprykiCukinie dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach razem ze skórą. Posolić startą
cukinię i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie odsączyć nadmiar
wody.Ząbki
czosnku obrać i pokroić na drobną kostkę.
Suszone pomidory i
bazylię pokroić w drobne paseczki.Do startej
cukinii dodać:
czosnek,
suszone pomidory,
bazylię,
mąkę oraz
jajka. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Dodać
przyprawy.Rozgrzewać patelnię (najlepiej beztłuszczową - jeśli nie macie takiej to starajcie się smażyć placuszki na niewielkiej ilości
oleju i suszyć je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, na smaku nie stracą, a będą o wiele smaczniejsze) za pomocą dużej łyżki formować z ciasta płaskie placuszki. Smażymy na patelni z obu stron. Uważać żeby się nie przypaliły.
SMACZNEGO!