Wykonanie
Proziaki to podkarpackie
pieczywo na sodzie smażone na piecu lub patelni. Pierwszy raz przygotowałam proziaki z
botwinką w środku, a tym razem podaję Wam bazowy przepis. Czasem wykorzystuję proziaki, jako
pieczywo na kanapki do pracy.Proziaki
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2015_slash_03_slash_proziaki-przepis/l/498599954.jpg)
500 g
mąkiszklanka
kefiru lub
maślankijajkołyżeczka
sodypół łyżeczki
soliszczypta
cukruWszystkie składniki zagnieść ze sobą i wyrobić elastyczne ciasto.Odstawić na 15 minut.Rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrajać okrągłe lub prostokątne placuszki.Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, kłaść placuszki i smażyć po kilka minut z jednej strony (w trakcie smażenia podrastają).Najlepiej smakują ciepłe posmarowane
masłem.
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2015_slash_03_slash_proziaki-przepis/l/-1753002625.jpg)