ßßß Cookit - przepis na Proziaki

Proziaki

nazwa

Wykonanie

Proziaki to podkarpackie pieczywo na sodzie smażone na piecu lub patelni. Pierwszy raz przygotowałam proziaki z botwinką w środku, a tym razem podaję Wam bazowy przepis. Czasem wykorzystuję proziaki, jako pieczywo na kanapki do pracy.
Proziaki
500 g mąki
szklanka kefiru lub maślanki
jajko
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić na 15 minut.
Rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrajać okrągłe lub prostokątne placuszki.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, kłaść placuszki i smażyć po kilka minut z jednej strony (w trakcie smażenia podrastają).
Najlepiej smakują ciepłe posmarowane masłem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/proziaki-przepis.html