ßßß
Omlet kolorowyskładniki na 2 duże omlety:4 jajka2 cebulki dymki razem ze szczypiorem1/2 młodej cukinii,1/2 strąka papryki żółtej,1/2 strąka papryki czerwonej,2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty1/2 papryczki chili (dla zaostrzenia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania może dać całą)1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka mąki pszennej4 czubate łyżki jogurtu naturalnegodo smaku: sól, pieprz mielony3 łyżki oliwysposób przygotowania: wszystkie warzywa dokładnie umyłam, z papryk usunęłam gniazda nasienne. Cebulki i cukinię (ze skórką) pokroiłam w pół plastry, chili drobniutko posiekałam, papryki pokroiłam w paski; szczypiorek, natkę i miętę posiekałam.Jajka wybiłam do miski, dodałam jogurt, energicznie roztrzepałam widelcem, dodałam mąkę, nieco soli i pieprzu, część szczypiorku i lekko ubijałam przez chwilę.Na rozgrzaną patelnię wlałam oliwę, wrzuciłam cebulkę i chili, smażyłam kilka sekund, dodałam paprykę, znów smażyłam przez chwilkę cały czas mieszając, dodałam cukinię i natkę, zamieszałam, oprószyć leciutko solą i pieprzem i podzieliłam warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyłam chwilowo na talerzyk) - trzeba pamiętać, że warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z jajkami.Na pozostałą na patelni porcję warzyw wylałam połowę masy jajecznej, posypałam połową mięty i smażyłam, ale nie mieszałam tylko przechylałam patelnią delikatnie na boki i podważałam brzegi szerokim nożem - czekałam aż spód omletu się zrumienił a wierzch był prawie ścięty. Zsunęłam omlet na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do środka. Z reszty składników usmażyłam drugą porcję. Podałam od razu posypany szczypiorkiem.