Wykonanie
Bo u nas taka tradycja już się chyba zalęgła, że w niedzielę rano albo omlet albo jajcarnia - zwykle z różnymi, często sezonowymi, dodatkami. Tym razem padło omlet z dodatkiem warzyw i zielska.

Omlet kolorowyskładniki na 2 duże omlety:4
jajka2
cebulki dymki razem ze
szczypiorem1/2
młodej cukinii,1/2 strąka
papryki żółtej,1/2 strąka
papryki czerwonej,2 łyżeczki posiekanej świeżej
mięty1/2
papryczki chili (dla zaostrzenia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania może dać całą)1 czubata łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
mąki pszennej4 czubate łyżki
jogurtu naturalnegodo smaku:
sól,
pieprz mielony3 łyżki
oliwysposób przygotowania: wszystkie warzywa dokładnie umyłam, z
papryk usunęłam gniazda nasienne.
Cebulki i
cukinię (ze skórką) pokroiłam w pół plastry,
chili drobniutko posiekałam,
papryki pokroiłam w paski;
szczypiorek,
natkę i
miętę posiekałam.
Jajka wybiłam do miski, dodałam
jogurt, energicznie roztrzepałam widelcem, dodałam
mąkę, nieco
soli i
pieprzu, część
szczypiorku i lekko ubijałam przez chwilę.Na rozgrzaną patelnię wlałam
oliwę, wrzuciłam
cebulkę i
chili, smażyłam kilka sekund, dodałam
paprykę, znów smażyłam przez chwilkę cały czas mieszając, dodałam
cukinię i
natkę, zamieszałam, oprószyć leciutko
solą i
pieprzem i podzieliłam warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyłam chwilowo na talerzyk) - trzeba pamiętać, że warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z
jajkami.Na pozostałą na patelni porcję warzyw wylałam połowę masy jajecznej, posypałam połową
mięty i smażyłam, ale nie mieszałam tylko przechylałam patelnią delikatnie na boki i podważałam brzegi szerokim nożem - czekałam aż spód omletu się zrumienił a wierzch był prawie ścięty. Zsunęłam omlet na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do środka. Z reszty składników usmażyłam drugą porcję. Podałam od razu posypany
szczypiorkiem.