Wykonanie
Latem dominują pierogi
owocowe: z
truskawkami,
jagodami i
wiśniami. Uwielbiam, kiedy przykryte są pod grubą warstwą
śmietany posypanej
cukrem. Chętnie jadam też pierogi nadziewane warzywami, jak te z
cukinią oraz
cebulą.Ciasto:300-330 g
mąki pszennej3 duże
jajka2 łyżki
oliwyDo miski wsypujemy
mąkę, wlewamy dwie łyżki
oliwy i wbijamy 3
jajka. Ciasto wygniatamy, aż będzie jednorodne i lekko błyszczące (czyli około 10-15 minut). Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy
okręgi (użyłam foremki o średnicy 5-6 cm). Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 5-6 minut po tym jak pierogi wypłyną.Nadzienie:600 g
cukinii1 mała
cebulanatka pietruszkisól,
pieprz,
tymianekoliwa z oliwekCebulę kroimy w drobną kostkę, a
cukinię w paski. Warzywa wrzucamy na patelnię i podsmażamy je na
oliwie z oliwek. Na sam koniec przyprawiamy. Jeśli zostanie nam farsz możemy przybrać nim pierogi.