Wykonanie
Delikatne, proste, ale piękno i siła tkwi w prostocie :-). Bardzo smaczna jest także wersja ze startą
marchewką lub
ziemniakami pół na pół. Z dodatkiem wybranych
ziół będą bardzo aromatyczne, przesmaczne. Podajcie je jako niesłodki podwieczorek, jako uzupełnienie dania głównego lub wczesną kolację.Składniki na około 15 sztuk:500 g
cukinii (mniej więcej 2 małe
cukinie)2
jajka1 mała
cebulka, posiekana3 łyżki
mąki pszennejsól i
pieprz, do smakuopcjonalnie - posiekana
natka pietruszki,
koperek,
tymianek lub
czosnekCukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie odlać zgromadzoną
wodę, lekko odcisnąć.Dodać lekko roztrzepane
jajka, drobno posiekaną
cebulę,
mąkę pszenną, opcjonalnie - posiekaną
natkę pietruszki lub
czosnek, doprawić
pieprzem.Smażyć na rozgrzanym
oleju, na niedużej lub średniej mocy palnika, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku.Smacznego :-).