Wykonanie
Jakbym miała wymienić trzy typy dań obiadowych, jakie robię najczęściej to podałaby: pasty,
polędwiczki wieprzowe oraz placki. Do tego zużywam ogromne ilości
natki pietruszki (dużo ponad 100 g dziennie). Nic nie poradzę na to, że pasuje ona prawie do wszystkiego. Dziś na blogu przepis na wyraziste w smaku placki z
kalarepą,
cebulą i oczywiście
natką pietruszki.80-90 g
mąki pszennej1
kalarepa średniej wielkości1 mała
cebula1/3 pęczka
natki pietruszki1
jajkosól,
pieprz,
tymianek, hyzop
Kalarepę i
cebulę ścieramy n tarce (średniej wielkości
łezki). Mocno odciskamy sok, który następnie przelewamy do miski. W misce mieszamy sok odciśnięty z
kalarepy i
cebuli,
mąkę,
sól,
pieprz,
tymianek, hyzop, oraz
jajko. Kiedy masa jest gładka i jednorodna dodajemy startą
cebulę oraz
kalarepę. Placki wykładamy na patelnię łyżką i smażymy na
oliwie z oliwek na złoty kolor. Na minutę przed zdjęciem ich z patelni dusimy je pod przykryciem. Podajemy je same, z kwaśną
śmietaną lub
twarożkiem kozim.