Wykonanie
Składniki:*na zupę- 3 średnie
cukinie- 2
marchewki- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 200ml
mleka kokosowego- 2 łyżki
oliwy-
sól i
pieprz-
curry*na placuszki- 1 średnia
cukinia- 1/2
cebuli- 1
marchewka- 1 ząbek
czosnku- 1
jajko- 2 łyżki
mąki pszennej- 1 łyżeczka suszonego
tymianku-
sól i
pieprz- 1 łyżka
oliwySposób przygotowania:1.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach,
cukinie również ścieramy.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy. W garnku podsmażamy na
oliwie cebulę i
czosnek, następnie wrzucamy pozostałe warzywa i smażymy do miękkości, można podlać 1/4 szklanki
wody.2. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na gładko, wlewamy
mleko kokosowe, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
curry.3. Przygotowanie placuszków zaczynamy od starcia na dużych oczkach
cukinii i
marchwi. Przed włożeniem do miski warzywa dokładnie odciskamy z nadmiaru
wody, dodajemy
jajko,
mąkę,
tymianek, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy. Patelnie smarujemy cienko
oliwą i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Gorącą zupę podajemy z placuszkami.Inspiracja: 2smaki