Wykonanie
Wielkanoc za pasem i jeśli potrzebujecie szybkiego pasztetu z dobrych składników, ten przepis nada się znakomicie. Jest świetny do
pieczywa, ale także, jako samodzielne danie, np. w towarzystwie ciekawej sałatki i
chrzanowego sosu.
Składniki (na formę o przekroju około 12 cm i wysoką na 10 cm)1 szklanka pestek dyni2
jaja surowe2
jaja ugotowane na twardo1
marchew1 duża
cebula6 cm kawałek świeżego
chrzanu2 łyżki mielonego lnu odtłuszczonego lub świeżo zmielonego w młynku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła klarowanego2 łyżeczki sproszkowanego
czosnku2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
soli + szczypta do duszenia warzyw
pieprzpomidorek koktajlowy do dekoracji
Przygotowanie
Chrzan i
marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
masło klarowane i wrzucić
cebulę. Podsmażać chwilę i podlać lekko
wodą. Dodać
marchew i
chrzan, i dusić do miękkości, podlewając odrobiną
wody. Dodać
curry, odrobinę
soli i
pieprzu. Odparować nadmiar
wody i wyłączyć ogień. Przestudzić i zmiksować.
Pestki dyni zmielić na
mąkę w młynku i wsypać do miski. Dodać łyżeczkę
soli,
pieprz,
czosnek mielony i niedźwiedzi. Dobrze wymieszać, wbić 2
jaja i dodać zmiksowane warzywa i
oliwę. Wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno nałożyć kilka centymetrów masy i ułożyć na niej 2 ugotowane
jaja. Przykryć pozostałą masą
dyniowo – warzywną i lekko ubić. Można udekorować pokrojonym w ćwiartki
pomidorkiem koktajlowym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilkanaście minut i wyjąć pasztet z formy, chwytając za krawędzie papieru. Wystudzić całkowicie lub podawać na ciepło.
Uwaga : wybierając foremkę, lepiej zdecydować się na wyższą, aby masa przykryła ugotowane
jaja. Jeżeli brak w domu wysokiej i niedużej formy, można podwoić ilość składników i upiec pasztet w średniej keksówce.