ßßß Cookit - przepis na Pasztet jajeczny z pestkami dyni i chrzanem

Pasztet jajeczny z pestkami dyni i chrzanem

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc za pasem i jeśli potrzebujecie szybkiego pasztetu z dobrych składników, ten przepis nada się znakomicie. Jest świetny do pieczywa, ale także, jako samodzielne danie, np. w towarzystwie ciekawej sałatki i chrzanowego sosu.
Składniki (na formę o przekroju około 12 cm i wysoką na 10 cm)
1 szklanka pestek dyni
2 jaja surowe
2 jaja ugotowane na twardo
1 marchew
1 duża cebula
6 cm kawałek świeżego chrzanu
2 łyżki mielonego lnu odtłuszczonego lub świeżo zmielonego w młynku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli + szczypta do duszenia warzyw
pieprz
pomidorek koktajlowy do dekoracji
Przygotowanie
Chrzan i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę. Podsmażać chwilę i podlać lekko wodą. Dodać marchew i chrzan, i dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Dodać curry, odrobinę soli i pieprzu. Odparować nadmiar wody i wyłączyć ogień. Przestudzić i zmiksować.
Pestki dyni zmielić na mąkę w młynku i wsypać do miski. Dodać łyżeczkę soli, pieprz, czosnek mielony i niedźwiedzi. Dobrze wymieszać, wbić 2 jaja i dodać zmiksowane warzywa i oliwę. Wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno nałożyć kilka centymetrów masy i ułożyć na niej 2 ugotowane jaja. Przykryć pozostałą masą dyniowo – warzywną i lekko ubić. Można udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorkiem koktajlowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilkanaście minut i wyjąć pasztet z formy, chwytając za krawędzie papieru. Wystudzić całkowicie lub podawać na ciepło.
Uwaga : wybierając foremkę, lepiej zdecydować się na wyższą, aby masa przykryła ugotowane jaja. Jeżeli brak w domu wysokiej i niedużej formy, można podwoić ilość składników i upiec pasztet w średniej keksówce.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/pasztet-jajeczny-z-pestkami-dyni-i.html