ßßß Cookit - przepis na Warzywa w sosie curry

Warzywa w sosie curry

nazwa

Wykonanie

Warzywa w sosie curry, mogą być samodzielnym daniem, ale też mogą stanowić dodatek do mięs, szaszłyków, smażonych placuszków. Warzywa w sosie curry są też daniem dietetycznym, jeśli nie przesadzimy z ilością dodanej oliwy. Moc curry regulujemy sami, jestem zwolenniczką stopniowego doprawiania potraw (bardzo mało solę), ale nie wiem dlaczego czasem zdarza się, że przyprawiam, przyprawiam, przyprawiam, a smak jeszcze nie ten, jeszcze dodam szczyptę i okazuje się, że przesadziłam z ilością przyprawy - ja jestem lekko przyłamana, ale reszta biesiadników jest zadowolona. Nie ma tego złego...
Składniki dla 3 osób:
cukinia - jedna duża
papryka czerwona - 1 sztuka
pieczarki małe - 25 dkg
czosnek - 1 ząbek
cebula - 1 sztuka
czerwona pasta curry - 2 łyżeczki
mleko kokosowe - 1/3 puszki
pomidory krojone - 1/2 puszki (mogą być świeże, ale o tej porze roku trzeba mieć dużo szczęścia, aby takie kupić)
oliwa
sól, pieprz, tymianek, chilli
Sposób przygotowania: na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, po chwili wrzucamy na patelnię pokrojoną paprykę i chwilę przesmażamy
następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, po odparowaniu wody z pieczarek, dodajemy czosnek, pomidory
zalewamy warzywa mlekiem kokosowym zmieszanym z pastą curry, przyprawiamy i dusimy ok. 10 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/05/warzywa-w-sosie-curry.html