Wykonanie
Szakszuka to potrawa z
jajek wbitych w uprzednio podsmazone czy duszone warzywa. Klasyczna jest z
pomidorami, ale w sezonie
grzybowym postanowiłam pokazać taką na bazie podsmażonych podgrzybków. Dodałam do nich
cukinię z ogrodu , pokrojoną tak, jak tutaj, jedną z ostatanich z ogrodu ) i kolorową
paprykę. Nie mam jeszcze praktyki, więc
jajka nie „udusiły” mi sie w całości, tylko lekko rozlane, ale wszystko razem wyszło pyszne. Posypałam szakszukę
szczypiorkiem i
natką pietruszki, by dodac jej świeżości i koloru.kilka podgrzybków
cebulapół
młodej cukiniipół
czerwonej papryki2
jajkaoliwa,
masło,
sól,
pieprznatka pietruszki,
szczypiorekOczyszczone
grzyby smażymy na
oliwie z
masłem w towarzystwie pokrojonej
cebuli. Gdy juz będą prawie miękkie, dorzucamy pokrojoną w kostkę
paprykę. Po chwili dorzucamy półplasterki
cukinii , dusimy jeszcze chwlę, doprawiamy
solą i
pieprzem.Wbijamy
jajka i dusimy pod pokrywką az się zetną. Solimy je jeszcze lekko, posypujemy
szczypiorkiem i
natką pietruszki.Zajadamy ciesząc się
smakami jesieni. To doskonałe danie na pierwsze lub drugie śniadanie, zjedzone z kawałkiem
chleba nasyci nas nie narażając na nadmiar kalorii .Smacznego !