Wykonanie
Całkiem niedawno zostałam zaproszona na kolację do Cafeart u Muzyku'ff, która chce zmienić swój charakter z kawiarni na restaurację ze zdrowym jedzeniem. Odkryjcie to miejsce razem ze mną.ul. Derdowskiego 9-11
Gdynia (na przeciwko Transatlantyku)

Lokal został urządzony totalnie artystycznie, ponieważ każdy mebel i kreska na ścianie to projekt artystyczny. Menu zmienia się tutaj sezonowo, codziennie na fb można znaleźć aktualne dania dostępne na miejscu. Kamil Budzikowski postanowił wprowadzić do kuchni ekologiczne i zdrowe akcenty, a dzięki temu, że od 25 lat prowadzi własne gospodarstwo ekologiczne Koziołeczek z Trzepowa, ma szerokie
pole do popisu. U Muzyku'ff zjecie dania z eko
warzyw i owoców, domowe
twarogi i
sery oraz
konfitury. Organizowane są tutaj także ciekawe i kulinarne eventy, jak np. Kaszubskim Targiem. W tygodniu śniadanie z
kawą kosztuje 15 zł, a w soboty 18 zł (klik).Poniżej przedstawię dania, które miałam okazję skosztować podczas kolacji.


Grzanka z własnoręcznie przygotowanym gliwiejącym
serem i
suszonymi pomidorami.

Wątróbka wieprzowa z aronią,
jabłkiem i
cebulą (10 zł).


Grillowane warzywa -
dynia,
pietruszka,
cukinia,
papryka,
pomidory.
Tarta na żytnim spodzie z
dynią, baby
szpinakiem i gliwiejącym
serem (15 zł +
sałatka gratis) podana w towarzystwie chutneyu, sosu
koperkowego i domowego
ketchupu.

Zapiekany
chleb z pieczonym
schabem i
chipsem z
szynki parmeńskiej podany z pikantną
dynią.
Tarta na żytnim spodzie z
porzeczkami z pszenną kruszonką (9 zł).

Wyciskany sos z
ananasa,
mięty i
cytryny.

Dziękuję Gosi i Monice za towarzystwo :).