ßßß Cookit - przepis na Curry wegetariańskie - vegetarian curry

Curry wegetariańskie - vegetarian curry

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam fasolkę szparagową, w dodatku w wersji niskokalorycznej smakuje jeszcze lepiej i samopoczucie też jest lepsze :) Mleko kokosowe nadaje curry smak słodyczy i delikatności. W mojej rodzinie curry było głównym daniem, ale może być też dodatkiem. Lubię ten smak. Amatorzy mięsa mogą dodać podsmażone kawałki kurczaka. Smacznego:)
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
2 papryki drobno pokrojone
1 duży pomidor obrany ze skórki ( na 30 s wrzucamy do wrzątku, po wyjęciu z wody zdejmujemy skórkę)
1 łyżeczka oliwy
czosnek, cebula
1/3 puszki mleka kokosowego
zielona pietruszka
mała cukinia
Fasolkę szparagową przez 30 minut gotujemy w parowarze. W miedzy czasie: pomidor i cukinię kroimy w średnią kostkę, papryki kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, podsmażamy i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy do papryki cebulę drobno pokrojoną, po chwili dodajemy czosnek i całość podsmażamy.
Łączymy ugotowaną fasolkę z pomidorami, zieloną pietruszką, cukinią, papryką, cebulą i czosnkiem. Dodajemy mleko kokosowe, sól, pieprz, curry w ilości, jaka nam najbardziej odpowiada, czyli potrawa powinna smakować egzotycznie, a nie powinna być zbyt gorzka. Przez 10-15 minut delikatnie dusimy na małym ogniu i możemy częstować siebie i swoich gości.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/curry-wegetarianskie-vegetarian-curry.html