Wykonanie
Sałatka gyros kojarzyła mi się zawsze ze szlagierem imieninowym. Pyszna, ale ociekająca
majonezem, zdecydowanie niezdrowa. Dziś przedstawię wam moją propozycję sałatki gyros. Ci, liczący kalorii z ulgą będą mogli po nią sięgnąć, a Ci, którzy kochają ją w starej wersji na pewno zakochają się na nowo.1
pierś z kurczaka1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka ziaren
kolendry zmielonych1 łyżeczka prażonej
cebuli1 łyżeczka suszonego
czosnku1/4 łyżeczki suszonego
tymianku1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczka
kurkumyszczypta
soliszczypta
cukrupapryka w
trzech kolorach
czerwona cebulaogórki kiszonezielony groszeksałata lodowa1 szkl
jogurtu naturalnego1 łyżka
przecieru pomidorowego- Wszystkie
przyprawy dokładnie mieszamy.-
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy dwoma łyżeczkami przygotowanej mieszanki i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Smażymy na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie kroimy w drobną kostkę.- Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę.- W miseczce mieszamy
jogurt z
przecierem pomidorowym i 3 łyżeczkami
przyprawy.-
Sałatkę układamy warstwowo, rozpoczynając od
mięsa, a kończąc na posiekanej sałacie lodowej. Kolejność warstw wewnętrznych nie ma znaczenia.- Sosem możemy polać jedną środkową warstwę bardziej obficie, lub co warstwę, ale w znacznie mniejszej ilości.Smacznego:)

