Wykonanie
To nie inaczej jak odmieniona wersja
fasolki po bretońsku. Przepis pokazała w swoim programie Marietta Marecka ja go trochę zmodyfikowałam pod względem dostępności produktów z lodówki oraz przygotowania całości w jednym garze. Z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że ta wersja
fasoli po bretońsku bardziej nam smakuje. Przepis Marietty Mareckiej z programu " A,B,C gotowania "

Składniki :ok 500 g
zielonej fasolki szparagowej ( w sezonie świeża, poza sezonem mrożona )140 g
bekonu ( w oryginale 200 g
wędzonego boczku ale ilość pozostałych produktów u Marietty również jest większa )1
cebula3 średnie
pomidory400 g
kiełbasy2
liście laurowe2 ziarenka
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka świeżego lub suszonego
tymianku1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżka
przecieru pomidorowegoBekon i
cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy razem na patelni aż
cebula zmięknie a
bekon straci surowość. Następnie dorzucamy pociętą w kostkę
kiełbasę, jeszcze chwilę przesmażamy.
Pomidory sparzyć i obierać ze skórki, wyciąć twardy rdzeń a resztę zmiksować.Do garnka z
mięsem przelewamy
pomidory, dodajemy ok 1/2 szklanki
wody,
fasolę,
cukier, ziele,
liść laurowy,
tymianek i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Przykrywami i dusimy 10 minut.Po tym czasie dodajemy łyżkę
przecieru pomidorowego i
paprykę. Przykrywamy i dusimy do momentu aż
fasolka będzie al`dente.Smacznego :)