Wykonanie
Niestety pogoda nas nie rozpieszcza... W
Krakowie ciągle pada, jest szaro i ponuro. Więc dzisiaj coś na poprawę humoru i rozgrzanie w ten jesienny dzień.
Fasolka według domowego przepisu, odpowiednio aromatyczna, nie tłusta, jednym słowem idealna;) Serdecznie zapraszam do wypróbowania;)

Składniki:500 gram
fasolki Jasiek700 gram
kiełbasy4 duże
cebule200 gram
przecieru pomidorowego3
pomidory2 łyżeczki
tymiankupieprzwegeta domowa4
liście laurowe5 ziarenka
ziela angielskiegoszczypta
ostrej paprykiszczypta
cukruodrobina
oliwy do smażeniaWykonanie:
Fasolkę zalewamy zimną
wodą i moczymy ją dobę. Po tym czasie odlewamy
wodę i wlewamy nową, delikatnie solimy, dodajemy
wegetę i gotujemy około 45 minut. W
między czasie kroimy w kostkę
kiełbasę a
cebulę w piórka, razem podsmażamy na odrobinie
oliwy. Gdy będzie gotowe, dodajemy do gotującej się
fasolki.
Pomidory sparzamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Następnie doprawiamy
pieprzem, szczyptą
ostrej papryki, szczyptą
cukru, dodajemy
ziele angielskie i
liście laurowe oraz
tymianek. Całość gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy około 200 gram
przecieru pomidorowego a także przygotowaną z łyżki
mąki zasmażkę(opcjonalnie).Smacznego;)