ßßß
Składniki:500 gram fasolki Jasiek700 gram kiełbasy4 duże cebule200 gram przecieru pomidorowego3 pomidory2 łyżeczki tymiankupieprzwegeta domowa4 liście laurowe5 ziarenka ziela angielskiegoszczypta ostrej paprykiszczypta cukruodrobina oliwy do smażeniaWykonanie: Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy ją dobę. Po tym czasie odlewamy wodę i wlewamy nową, delikatnie solimy, dodajemy wegetę i gotujemy około 45 minut. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę a cebulę w piórka, razem podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie gotowe, dodajemy do gotującej się fasolki. Pomidory sparzamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Następnie doprawiamy pieprzem, szczyptą ostrej papryki, szczyptą cukru, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz tymianek. Całość gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy około 200 gram przecieru pomidorowego a także przygotowaną z łyżki mąki zasmażkę(opcjonalnie).Smacznego;)