ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Niestety pogoda nas nie rozpieszcza... W Krakowie ciągle pada, jest szaro i ponuro. Więc dzisiaj coś na poprawę humoru i rozgrzanie w ten jesienny dzień. Fasolka według domowego przepisu, odpowiednio aromatyczna, nie tłusta, jednym słowem idealna;) Serdecznie zapraszam do wypróbowania;)
Składniki:
500 gram fasolki Jasiek
700 gram kiełbasy
4 duże cebule
200 gram przecieru pomidorowego
3 pomidory
2 łyżeczki tymianku
pieprz
wegeta domowa
4 liście laurowe
5 ziarenka ziela angielskiego
szczypta ostrej papryki
szczypta cukru
odrobina oliwy do smażenia
Wykonanie: Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy ją dobę. Po tym czasie odlewamy wodę i wlewamy nową, delikatnie solimy, dodajemy wegetę i gotujemy około 45 minut. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę a cebulę w piórka, razem podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie gotowe, dodajemy do gotującej się fasolki. Pomidory sparzamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Następnie doprawiamy pieprzem, szczyptą ostrej papryki, szczyptą cukru, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz tymianek. Całość gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy około 200 gram przecieru pomidorowego a także przygotowaną z łyżki mąki zasmażkę(opcjonalnie).
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/fasolka-po-bretonsku.html