Wykonanie
Pin It
Sardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy mieszkańców przypadają 22 osoby, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał,
między innymi historie sardyńskiej rodziny
Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i
makaronu lub
ryżu, spożywana codziennie.W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe, ja trochę sobie ułatwiłam życie i dodałam do niej
fasolę i
ciecierzycę ze słoika.Źródło Blue zones.


Czas przygotowania: 40 minutProporcje dla 6-7 osóbSkładniki:1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2
marchewki2 łodyżki
selera1 puszka
czerwonej fasoli 420 g1 słoik ugotowanej
ciecierzycy 540 g4
ziemniaki1 litr
bulionu3 łyżki
oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem1 łyżka posiekanej
natki1 łyżka posiekanego
koperku500 ml
przecieru pomidorowego1 mała filiżanka drobnego
makaronu, u mnie risini
pieprzopcjonalnie świeżo stary
parmezan lub pecorino


Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę,
czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej
oliwie. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki
marchewkę i pokrojonego w plasterki
selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy
bulionem. Następnie dodajemy
fasolę i
ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy
przecier pomidorowy i
makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż
makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy
pieprzem, dodajemy posiekane
zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy
oliwą i posypujemy tartym
serem.