ßßß Cookit - przepis na Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność

Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność

nazwa

Wykonanie

Pin It
Sardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy mieszkańców przypadają 22 osoby, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał, między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie.
W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe, ja trochę sobie ułatwiłam życie i dodałam do niej fasolę i ciecierzycę ze słoika.
Źródło Blue zones.
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 6-7 osób
Składniki:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodyżki selera
1 puszka czerwonej fasoli 420 g
1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g
4 ziemniaki
1 litr bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
500 ml przecieru pomidorowego
1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini
pieprz
opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/sardynska-zupa-warzywna-przepis-na.html