Wykonanie
To zdecydowanie jedna z najlepszych zup jaką ugotowałam ;) Pyszna, aromatyczna..nieco zaskakująca w smaku.
Pomidorowy kapuśniak nie jest naszą "domową" zup, znalazłam go na Kwestii Smaku i jest dla mnie zdecydowanie wspaniałym odkryciem:)
Potrzebujemy:0,5 kg
białej kapusty6 szklanek
bulionu2
marchewki (małe, obrane i pokrojone w plasterki)1
pietruszka obrana i pokrojona na cztery części5 małych
ziemniaków pokrojonych w kostkę (i obranych)3 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula drobno pokrojona250 g
przecieru pomidorowegosól i
pieprz1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
chilli2 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiKapustę myjemy, usuwamy twarde liście z zewnątrz i głąb ze środka. Pozostałą część drobno siekamy w paseczki i solimy.Do gotującego się w garnku
bulionu wkładamy pokrojoną
marchewkę i
pietruszkę. Solimy, gotujemy tak przez 5-7 minut.Dodajemy
ziemniaki i za chwilę
kapustę.Gotujemy przez kilka minut (około 5) aż warzywa będą miękkie.Na patelni na
oliwie podsmażamy
cebulę, dodajemy
przecier pomidorowy i chwilę gotujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem, 1 łyżeczką
cukru i
chilli. Na koniec dodajemy
natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z zupą.Zupę próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Posypujemy
koperkiem. Smacznego!* Przy okazji zapraszam Was na mój niekulinarny debiut tutaj ;)