ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

To zdecydowanie jedna z najlepszych zup jaką ugotowałam ;) Pyszna, aromatyczna..nieco zaskakująca w smaku. Pomidorowy kapuśniak nie jest naszą "domową" zup, znalazłam go na Kwestii Smaku i jest dla mnie zdecydowanie wspaniałym odkryciem:)
Potrzebujemy:
0,5 kg białej kapusty
6 szklanek bulionu
2 marchewki (małe, obrane i pokrojone w plasterki)
1 pietruszka obrana i pokrojona na cztery części
5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę (i obranych)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno pokrojona
250 g przecieru pomidorowego
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka chilli
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kapustę myjemy, usuwamy twarde liście z zewnątrz i głąb ze środka. Pozostałą część drobno siekamy w paseczki i solimy.
Do gotującego się w garnku bulionu wkładamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Solimy, gotujemy tak przez 5-7 minut.
Dodajemy ziemniaki i za chwilę kapustę.
Gotujemy przez kilka minut (około 5) aż warzywa będą miękkie.
Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy przecier pomidorowy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i chilli. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z zupą.
Zupę próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Posypujemy koperkiem. Smacznego!
* Przy okazji zapraszam Was na mój niekulinarny debiut tutaj ;)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/09/kapusniak-z-pomidorowym-puree.html