Wykonanie
Kapuśniak ze świeżej
kapusty, a nie z kiszonej. Z
pomidorami, które nadają kwaskowego smaku i
przyprawami, które zaostrzają smak całości.Mnie najbardziej smakuje rzadka część zupy, a Mąż wyjadał gęstą - w tym przypadku (jak i w wielu innych) pasujemy do siebie idealnie ;)Zupka w sezonie z
młodą kapustą,
marchewką i ziemniaczkami musi smakować znacznie lepiej.
Składniki:ok 500 g
białej kapusty1,5 litra
wodyjedna spora
marchewka (ok 200 g)kawałek
pietruszki (ok 60 g)5 małych
młodych ziemniaków (330 g)1 średnia
cebula (110 g)2 łyżki
oliwy z oliwek500 g passaty pomidorowej1 łyżeczka
chili lub
pieprzu cayenne1 łyżeczka
cukrusól2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiposiekany
koperek do podania
Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście, wytnij głąb i poszatkuj. Przełóż do miski i lekko
posól.W dużym garnku zagotuj
wodę i dodaj pokrojoną w plastry
marchew oraz pokrojoną w kawałki
pietruszkę. Lekko
posól i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki, a za chwilę poszatkowaną
kapustę. Gotuj 5-10 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.
Na patelni rozgrzej
oliwę, a następnie zeszklij na niej posiekaną
cebulę. Dodaj passatę i gotuj chwilę. Dopraw
chili,
pieprzem,
cukrem i
solą.
Do miękkich warzyw przełóż
pomidory i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną
natkę pietruszki i ewentualnie dopraw. Zupę podawaj posypaną
koperkiem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kapuśniak z puree
pomidorowym i
ziemniakami