ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z Pomidorami

Kapuśniak z Pomidorami

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak ze świeżej kapusty, a nie z kiszonej. Z pomidorami, które nadają kwaskowego smaku i przyprawami, które zaostrzają smak całości.
Mnie najbardziej smakuje rzadka część zupy, a Mąż wyjadał gęstą - w tym przypadku (jak i w wielu innych) pasujemy do siebie idealnie ;)
Zupka w sezonie z młodą kapustą, marchewką i ziemniaczkami musi smakować znacznie lepiej.
Składniki:
ok 500 g białej kapusty
1,5 litra wody
jedna spora marchewka (ok 200 g)
kawałek pietruszki (ok 60 g)
5 małych młodych ziemniaków (330 g)
1 średnia cebula (110 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g passaty pomidorowej
1 łyżeczka chili lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka cukru
sól
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
posiekany koperek do podania
Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście, wytnij głąb i poszatkuj. Przełóż do miski i lekko posól.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj pokrojoną w plastry marchew oraz pokrojoną w kawałki pietruszkę. Lekko posól i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a za chwilę poszatkowaną kapustę. Gotuj 5-10 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj passatę i gotuj chwilę. Dopraw chili, pieprzem, cukrem i solą.
Do miękkich warzyw przełóż pomidory i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie dopraw. Zupę podawaj posypaną koperkiem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kapuśniak z puree pomidorowym i ziemniakami
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/kapusniak-z-pomidorami.html