Wykonanie

Sezon
dyniowy w pełni,
pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować
dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z
grzybami. Pieczona
dynia z
sosem grzybowo -
serowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne
dyniowe propozycje.Na wytrawnie:
Tarta dyniowa z
serem pleśniowymTarta dyniowa z
szynką i
ryżemPlacuszki
dyniowe na słodko
Sałatka z pieczonej dyni i
fetyZupa-krem z pieczonej dyni z
mleczkiem kokosowymZupa-krem z pieczonej dyniI na słodko:
Dżem dyniowy z
pomarańczamiPrzyprawa do ciasta
dyniowegoCiasto
dyniowo-
pomarańczowe z
suszonymi owocamiSernik
dyniowyPumpkin pie, czyli
tarta dyniowa
Dyniowe ślimaczki
drożdżowe

Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 90 minutSkładniki:2 średnie
dynie Futsu black340 g świeżych
grzybów, u mnie podgrzybki2
cebule250 g
mascarpone3 łyżki
serka śmietankowego100 g startego
parmezanu3
jajka1,5 łyżeczki
gałki muszkatołowejmasło do podsmażenia
grzybówsól morskaświeżo zmielony
pieprz

Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki.
Cebule kroimy w kostkę.Na patelni podgrzewamy
masło i smażymy na nim
grzyby i
cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i
pieprzymy i odstawiamy na bok.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Z dyni odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka dyni wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę.
Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.W misce mieszamy
mascarpone,
serek śmietankowy,
parmezan,
jajka i
przyprawy. Do serowej masy dodajemy
grzyby, mieszamy.
Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu.
