ßßß Cookit - przepis na Dynia zapiekana z grzybami

Dynia zapiekana z grzybami

nazwa

Wykonanie

Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !
Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje.
Na wytrawnie:
Tarta dyniowa z serem pleśniowym
Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Placuszki dyniowe na słodko
Sałatka z pieczonej dyni i fety
Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym
Zupa-krem z pieczonej dyni
I na słodko:
Dżem dyniowy z pomarańczami
Przyprawa do ciasta dyniowego
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami
Sernik dyniowy
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa
Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
2 średnie dynie Futsu black
340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki
2 cebule
250 g mascarpone
3 łyżki serka śmietankowego
100 g startego parmezanu
3 jajka
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
masło do podsmażenia grzybów
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z dyni odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka dyni wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.
W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.
Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/dynia-zapiekana-z-grzybami.html