Wykonanie

Sezon na
dynie powoli dobiega końca... Dziś chciałam się z
Wami podzielić moim tegorocznym odkryciem
dyniowym, czyli
dynią bezłupinową. Na rynku pojawiły się jej nowe odmiany Junona, GL Maximal i Miranda. Osobiście miałam okazję spróbować dyni Junona.
Dynię pokroiłam na mniejsze części i usunęłam pestki. Plastry dyni posmarowałam
oliwą i upiekłam. Po upieczeniu trzeba tylko zdjąć z dyni skórę, bo jest zbyt twarda i nie nadaje się do jedzenia . Tutaj znajdziecie dokładny opis jak upiec
dynię.Natomiast ponieważ
pestki dyni Junona nie mają łupin, postanowiłam je uprażyć. To idealna przekąska dla leniuszków, pestek nie trzeba obierać z łupin, prażymy je i od razu jemy.A tutaj znajdziecie kilka inspiracji na wykorzystanie upieczonej dyni na słodko i nie tylko:Sernik
dyniowy z karmelemCiasto z
dynią,
gruszką i
figamiCiasto
dyniowe z nutką
pomarańczyCiasto
dyniowo-
pomarańczowe z
suszonymi owocamiSernik
dyniowyPumpkin pie, czyli
tarta dyniowa
Dyniowe ślimaczki
drożdżoweDynia zapiekana z
grzybamiFocaccia z pieczoną
dynią i
rozmarynemSałatka z pieczonej dyni i
fetyTarta dyniowa z
serem pleśniowymZupa-krem z pieczonej dyni z
mleczkiem kokosowymZupa-krem z pieczonej dyni