Wykonanie
Pin It
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian
cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła
cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z
czosnkiem do
makaronów czy do
ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować
cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z
grzybami.


Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 średnie okrągłe zielone
cukinie250 g świeżych
grzybów, u mnie podgrzybki1
cebula100 g
mascarpone3 łyżki
serka śmietankowego Almette50 g startego
parmezanu2
jajka1 łyżeczka
gałki muszkatołowejmasło do podsmażenia
grzybówsól morskaświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki.
Cebule kroimy w kostkę.Na patelni podgrzewamy
masło i smażymy na nim
grzyby i
cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i
pieprzymy i odstawiamy na bok.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Z
cukinii odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka
cukinii wydrążamy miąższ, zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę.
Cukinie solimy i ustawiamy do góry nogami.Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut.W misce mieszamy
mascarpone,
serek śmietankowy,
parmezan,
jajka i
przyprawy. Do serowej masy dodajemy
grzyby, podsmażoną
cukinię, mieszamy.
Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji termoobiegu.