ßßß Cookit - przepis na Cukinia zapiekana z grzybami

Cukinia zapiekana z grzybami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
2 średnie okrągłe zielone cukinie
250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki
1 cebula
100 g mascarpone
3 łyżki serka śmietankowego Almette
50 g startego parmezanu
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
masło do podsmażenia grzybów
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z cukinii odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka cukinii wydrążamy miąższ, zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Cukinie solimy i ustawiamy do góry nogami.
Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut.
W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy.
Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji termoobiegu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/cukinia-zapiekana-z-grzybami.html