Wykonanie
Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem
natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym
parmezanem i skropione
oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z
rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka:Pesto z
buraka liściowego Mangold
Bazyliowe pestoSos
śmietanowy z
szynką i gorgonzoląSos
szpinakowy do
makaronuSos z pieczonych
pomidorówSos pomidorowy do
makaronuPesto z
rukoli z
bazyliąPesto z
natki pietruszki i orzeszków
Szpinakowe pestoSzybki
sos pomidorowy do
makaronuNajprostszy sos
serowy do
makaronuJeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g ugotowanych starych
ziemniakówok. 200 g
mąki pszennej1
jajko1 pęczek
natki pietruszkiszczypta
sólWykonanie:Gorące
ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Natkę siekamy.W dużym garnku gotujemy
wodę z dodatkiem łyżeczki
soli.Na blat lub stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy
ziemniaki,
jajko,
natkę i
sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy
mąką.Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Na każdej kluseczce widelcem delikatnie odciskamy wzorek.Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.