ßßß Cookit - przepis na Zielone gnocchi

Zielone gnocchi

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka:
Pesto z buraka liściowego Mangold
Bazyliowe pesto
Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą
Sos szpinakowy do makaronu
Sos z pieczonych pomidorów
Sos pomidorowy do makaronu
Pesto z rukoli z bazylią
Pesto z natki pietruszki i orzeszków
Szpinakowe pesto
Szybki sos pomidorowy do makaronu
Najprostszy sos serowy do makaronu
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
500 g ugotowanych starych ziemniaków
ok. 200 g mąki pszennej
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
szczypta sól
Wykonanie:
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli.
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Na każdej kluseczce widelcem delikatnie odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/zielone-gnocchi.html