Wykonanie
Składniki na sos:3
papryki (kolorowe)1 duży
ananas1
bakłażan1
cukinia1 duża
cebula czosnkowa3 duże ząbki
czosnku1 łyżka świeżo zmielonej mieszanki
garam masala (
seria z Lidla deLuxe)1 puszka
pomidorów1/2 puszki
czerwonej fasolki100 ml soku z
pomidorów z odrobiną
tabasco3 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżka
uniwersalnej przyprawy do potraw
pieprz świeżo mielony1 czubata łyżka świeżo utartego
imbiruPrzygotowanie:
Warzywa i owoce dokładnie myjemy.Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika.Warzywa kroimy w kostkę (
papryka,
cukinia,
bakłażan),
ananasa również w kostkę,
cebulę w piórka,
czosnek siekamy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy
oliwę. Następnie wrzucamy
cukinię i
bakłażana, po chwili
paprykę. Zakrywamy patelnię, czekamy aż warzywa puszczą sok. Dorzucamy
ananasa,
imbir,
cebulę,
fasolkę, sok z
pomidorów,
pomidory z puszki. Mieszamy co chwilę ale ciągle zakrywamy zawartość patelni. Dusimy tak z 30-40 minut. Doprawiamy
masalą,
pieprzem,
przyprawą i
czosnkiem. Mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra i dół. Pieczemy około 15 minut.Ja dodałam także odrobinę
pieprzu cayenne.Składniki na kotlety:500 g
mięsa mielonego z
indyka1 garść
szpinaku ( drobno posiekana)1 garść
rukoli (drobno posiekana)2
jajka3 łyżki
bułki tartej1 czubata łyżka
curry3 ząbki
czosnku (przez praskę)świeżo mielony
pieprzszczypta suszonego
chillinadzienie:
ser koziPrzygotowanie:Do dużej miski przekładamy
mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki jak na kotlety czy też pulpety. Palcem robimy otwór i wsadzamy
ser kozi.Kotlety smażymy na
oliwie.



Smacznego !!!