Wykonanie
Co prawda
truskawek na straganach już prawie nie widać, sernik ten równie dobrze można zrobic z
jagodami,
malinami czy
poziomkami. Jest szybki do wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec
biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi
ciasteczkami maślanymi z dodatkiem
masła. Ja jednak
biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam.

Składniki na
biszkopt:3
jajka + 1
zółtko3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej6 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek zmielonych
migdałówszczypta
soliSkładniki na masę
serową:300 ml
śmietany kremówki3
serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy4 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki rozpuszczonej
żelatyny1/2 szklanki zmiksowanych
truskawekDodatkowo:
truskawkikilka listków
mięty lub
melisykilkanaście
porzeczek1
galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone
migdały.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem, dodać do
mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.Schłodzoną
śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z
cukrem pudrem, stopniowo dodawać
serki cały czas mieszając. Dodać zmiksowane
truskawki i przestudzoną
żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej
wody.
Biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjać papier ze
spodu i ponownie umieśćić w blaszcze. Przygotowaną masę
serową wylać na
biszkopt i wstawić do lodówki aby masa stężała.W międzyczasie przygotować
galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone w plasterki
truskawki i zalać lekko tężejącą
galaretką. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami
mięty i
porzeczkami...Smacznego.