ßßß
Składniki na biszkopt:3 jajka + 1 zółtko3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej6 łyżek cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek zmielonych migdałówszczypta soliSkładniki na masę serową:300 ml śmietany kremówki3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny1/2 szklanki zmiksowanych truskawekDodatkowo:truskawkikilka listków mięty lub melisykilkanaście porzeczek1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodawać serki cały czas mieszając. Dodać zmiksowane truskawki i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjać papier ze spodu i ponownie umieśćić w blaszcze. Przygotowaną masę serową wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby masa stężała.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami mięty i porzeczkami...Smacznego.