ßßß Cookit - przepis na Sernik truskawkowy z galaretką

Sernik truskawkowy z galaretką

nazwa

Wykonanie

Co prawda truskawek na straganach już prawie nie widać, sernik ten równie dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam.
Składniki na biszkopt:
3 jajka + 1 zółtko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek zmielonych migdałów
szczypta soli
Składniki na masę serową:
300 ml śmietany kremówki
3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
Dodatkowo:
truskawki
kilka listków mięty lub melisy
kilkanaście porzeczek
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodawać serki cały czas mieszając. Dodać zmiksowane truskawki i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjać papier ze spodu i ponownie umieśćić w blaszcze. Przygotowaną masę serową wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby masa stężała.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami mięty i porzeczkami...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/sernik-truskawkowy-z-galaretka.html