ßßß
Składniki na formę o średnicy 25 cm:Na ciasto brisée:250 g mąki130 g masła100 ml wody1 łyżeczka mielonego kminkumasło i mąka do wysmarowania formyDo farszu:2 łyżki oliwy25 g masła700 g cebuli3 jajko2 żółtka2 ząbki czosnku2 łyżeczki cukru brązowego300 ml śmietany2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka kminku1 łyżeczka imbiru2 łyżeczki kurkumysól i pieprz do smakupietruszkaPrzygotowanie:Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, mielony kminek oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem.
Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony. W tym czasie szykujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i mas ł o, wrzucamy przyprawy i smażymy minutę.
Wrzucamy cebulę, czosnek i cukier smażymy wszystko przez ok. 10 minut.
Następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, dopóki cebula nie będzie miękka. Następnie ściągamy przykrywkę i smażymy cebulę do momentu aż się lekko zezłoci, będzie lekko karmelizowana. Do miski wbijamy jajka i żółtka mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciągle mieszając, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto kładziemy cebule,
zalewamy jajkami. Posypujemy pietruszką.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 30 - 35 minut, zależy od piekarnika. Podajemy na gorąco.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionOnion tartIngredients:Pastry:250 g of flour130 g of butter100 ml water1 teaspoon cuminbutter and flour to grease cake panFilling:2 tablespoons olive oil25 g of butter700 g of onion3 egg2 egg yolks2 cloves of garlic2 teaspoons of brown sugar300 ml cream2 teaspoons coriander1 teaspoon cumin1 teaspoon of ginger2 teaspoons of turmericsalt and pepper to tasteparsleyPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cumin, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Puncturing with a knife or fork. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights. In the meantime are preparing filling. Cut the onion in the slices. In a large saucepan pour the olive oil and add the butter, add the spices and fry for a minute. Put the onion, garlic, sugar and fry everything for about 10 minutes. Then cook over low heat, covered, until they are dark brown and somewhat soft, about 15 minutes.Then take off the lid and fry the onions until lightly caramelized be. In a bowl, mix the eggs and egg yolks. Stirring constantly, add cream, season with salt and pepper. For the dough put the onions, pour eggs. Sprinkle with parsley. Season with salt and pepper. Bake again at 200 degrees for 30 - 35 minutes.