Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś podzielę się z
Wami przepisem na trochę nie typową tartę z
cebulą o smaku "
curry". Smak słodkiej
cebuli fajnie łączy się ze słonym, kruchym
ciastem. Głównymi dodatkami s ą
cebula i
przyprawy. Pyszna i wyjątkowa w smaku
tarta inspirowana kuchnią indyjską. Wydaje się, że to nic specjalnego, ale
tarta jest przepyszna!

Składniki na formę o średnicy 25 cm:Na ciasto brisée:250 g
mąki130 g
masła100 ml
wody1 łyżeczka mielonego
kminkumasło i
mąka do wysmarowania formyDo farszu:2 łyżki
oliwy25 g
masła700 g
cebuli3
jajko2
żółtka2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
cukru brązowego300 ml
śmietany2 łyżeczki
kolendry1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
imbiru2 łyżeczki
kurkumysól i
pieprz do smaku
pietruszkaPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli, mielony
kminek oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 100 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami
fasoli. Ja akurat w domu nie miałam
fasoli przykryłam jęczmieniem.

Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony. W tym czasie szykujemy farsz.
Cebulę kroimy w piórka. W dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę i mas ł o, wrzucamy
przyprawy i smażymy minutę.


Wrzucamy
cebulę,
czosnek i
cukier smażymy wszystko przez ok. 10 minut.

Następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, dopóki
cebula nie będzie miękka. Następnie ściągamy przykrywkę i smażymy
cebulę do momentu aż się lekko zezłoci, będzie lekko karmelizowana. Do miski wbijamy
jajka i
żółtka mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciągle mieszając, dodajemy
śmietanę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na ciasto kładziemy
cebule,

zalewamy
jajkami. Posypujemy
pietruszką.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 30 - 35 minut, zależy od piekarnika. Podajemy na gorąco.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionOnion tartIngredients:Pastry:250 g of
flour130 g of butter100 ml water1 teaspoon cuminbutter and
flour to grease
cake panFilling:2 tablespoons
olive oil25 g of butter700 g of onion3 egg2 egg yolks2 cloves of garlic2 teaspoons of brown sugar300 ml cream2 teaspoons coriander1 teaspoon cumin1 teaspoon of ginger2 teaspoons of turmericsalt and pepper to tasteparsleyPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cumin, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin. Puncturing with a knife or fork.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights. In the meantime are preparing filling. Cut the onion in the slices. In a large saucepan
pour the
olive oil and add the butter, add the spices and fry for a minute. Put the onion, garlic, sugar and fry everything for about 10 minutes. Then cook over low heat, covered, until they are dark brown and somewhat soft, about 15 minutes.Then take off the lid and fry the onions until lightly caramelized be. In a bowl, mix the eggs and egg yolks. Stirring constantly, add cream, season with salt and pepper. For the dough put the onions,
pour eggs. Sprinkle with parsley. Season with salt and pepper. Bake again at 200 degrees for 30 - 35 minutes.