ßßß
Efekt sobotniego grzybobrania :) Grzybów wystarczyło jeszcze na zupę grzybową.Składniki na kruchy placek:250 g mąki (typ 500)125 g zimnego masła50 ml zimnej wodysól, kurkumaMąkę przesiać na stolnicę, zmieszać z szczyptą soli i kurkum. Dodać masło, siekać nożem składniki, dolewając wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce ok. 30 min.Grzybowy farsz:500 g grzybów swieżych2 małe cebule2 jajka100 ml śmietany150 g startego żółtego serasólpieprzmasło do smażenia1 łyżka siekanej pietruszkiCebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać pokrojone grzyby pokroić, smażyć ok. 5 min., przyprawić solą i pieprzem.Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć grzyby, zalać sosem śmietanowym, posypać serem.Tartę piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym d o 200 ° C.Smacznego :)