Wykonanie

Efekt sobotniego grzybobrania :)
Grzybów wystarczyło jeszcze na zupę
grzybową.Składniki na kruchy placek:250 g
mąki (typ 500)125 g zimnego
masła50 ml zimnej
wodysól,
kurkumaMąkę przesiać na stolnicę, zmieszać z szczyptą
soli i
kurkum. Dodać
masło, siekać nożem składniki, dolewając
wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Grzybowy farsz:500 g
grzybów swieżych2 małe
cebule2
jajka100 ml
śmietany150 g startego
żółtego serasólpieprzmasło do smażenia1 łyżka siekanej
pietruszkiCebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce
masła, dodać pokrojone
grzyby pokroić, smażyć ok. 5 min., przyprawić
solą i
pieprzem.
Jajka roztrzepać, dodać
śmietanę, posiekaną
pietruszkę, doprawić
solą i
pieprzem.Ciasto rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy, wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć
grzyby, zalać sosem
śmietanowym, posypać
serem.Tartę piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym d o 200 ° C.Smacznego :)