Wykonanie
Chciałam dziś coś upiec, wieczorem zalałam
kaszę gryczaną… Rano zmiksowałam z słodkim
bananem, świeżymi
daktylami,
kakao oraz aromatycznym
cynamonem . Wmieszałam wybuchowe ziarenka
granatu i zapiekłam – chciałam, to mam wypiek! 😀 Struktura tego ciacha jest niczym lepkie, gliniaste brownie… a kto z Was nie przepada za takim mokrym
czekoladowym czy też
kakaowym ciastem? Nie znam takiej osoby!Zjadłam je na ciepło z
masłem z
nerkowców oraz miseczką
truskawek – lepiej być nie mogło
kakaowe brownie gryczane z
granatem podane z
masłem z
nerkowcówcocoa buckwheat brownie with pomegranate served with cashewnut butterSkładniki:
60g
kaszy gryczanej niepalonej (1/3 szkl.)dojrzały
banana (bardzo dojrzały ;D)kopiasta łyżeczka
kakaocynamon3 świeże (wypestkowane i posiekane)
daktyle1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ziarenek
granatuKaszę zalać na noc zimną
wodą. Rano odsączyć, przepłukać i zmiksować z resztą składników (oprócz
granatu). Na koniec wmieszać
granat. Przełożyć do natłuszczonej kokilki lub silikonowej foremki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Jeść na ciepło lub podawać po wystudzeniu. Smacznego!Kolejny pomysł na tofu?… Będzie ich jeszcze trochę, mam parę kostek do zjedzenia 😀 Tym razem
BIO tofu marynowane w sosie tamari dodałam do
makaronu ryżowego z
szpinakiem oraz
suszonymi pomidorami . To
tofu jest na tyle smaczne, że nie musi być doprawiane ani jakoś specjalnie przyrządzane, wystarczy wmieszać je w
makaronowe danie i gotowe! Inne pomysły na nie znajdziecie tutaj i tu też 😉
makaron ryżowy z
szpinakiem,
suszonymi pomidorami,
cebulką i
tofu w sosie tamaririce pasta with spinach, dried tomatoes, onion and
tofu in tamari sauceSkładniki:
ok. 60-70g
makaronu ryżowego (porcja) – przygotować według przepisu na opakowaniuspora garść
świeżego szpinakukilka posiekanych
suszonych pomidorówmała
cebulaząbek
czosnkupieprz, słodka wędzona
papryka1/2 kostki
BIO tofu marynowanego w sosie tamari – 100g
Cebulkę i
czosnek podsmażyć na
oleju (tu:
ryżowy). Po czasie dodać
pomidory, a na koniec posiekany
szpinak, doprawić do smaku. Podsmażyć chwilę i w tym czasie przygotować
makaron.
Tofu pokroić w kostkę i dodać do
szpinaku. Na koniec całość wymieszać z gotowym
makaronem i podawać z
słonecznikiem,
pestkami dyni lub
sezamem. Smacznego!Więcej o
serii BIO tofu firmy polsoja znajdziecie tutaj .Dziękuję Wam bardzo za wczorajsze komentarze. Dosłodziliście mi i to chyba aż za bardzo. Jednak cieszę się, że moja strona jest dla Was tak wielką inspiracj ą . Dla mnie to sama przyjemność pisać tutaj i wymyślać nowe przepisy na dania, w końcu – nie ma to jak pasja, którą zdecydowanie trzeba rozwijać! Dzięki Wam wiem, że wartoUtworzyłam również stronę bloga na Facebooku, zapraszam! Myślę, że dzięki temu jeszcze łatwiej będzie Wam dotrzeć do nowych wpisów i zadawać jakiekolwiek pytania 😉Miłego dnia!