ßßß Cookit - przepis na Gryczane brownie i lekki makaron z tofu.

Gryczane brownie i lekki makaron z tofu.

nazwa

Wykonanie

Chciałam dziś coś upiec, wieczorem zalałam kaszę gryczaną… Rano zmiksowałam z słodkim bananem, świeżymi daktylami, kakao oraz aromatycznym cynamonem . Wmieszałam wybuchowe ziarenka granatu i zapiekłam – chciałam, to mam wypiek! 😀 Struktura tego ciacha jest niczym lepkie, gliniaste brownie… a kto z Was nie przepada za takim mokrym czekoladowym czy też kakaowym ciastem? Nie znam takiej osoby!
Zjadłam je na ciepło z masłem z nerkowców oraz miseczką truskawek – lepiej być nie mogło
kakaowe brownie gryczane z granatem podane z masłem z nerkowców
cocoa buckwheat brownie with pomegranate served with cashewnut butter
Składniki:
60g kaszy gryczanej niepalonej (1/3 szkl.)
dojrzały banana (bardzo dojrzały ;D)
kopiasta łyżeczka kakao
cynamon
3 świeże (wypestkowane i posiekane) daktyle
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ziarenek granatu
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Rano odsączyć, przepłukać i zmiksować z resztą składników (oprócz granatu). Na koniec wmieszać granat. Przełożyć do natłuszczonej kokilki lub silikonowej foremki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Jeść na ciepło lub podawać po wystudzeniu. Smacznego!
Kolejny pomysł na tofu?… Będzie ich jeszcze trochę, mam parę kostek do zjedzenia 😀 Tym razem BIO tofu marynowane w sosie tamari dodałam do makaronu ryżowego z szpinakiem oraz suszonymi pomidorami . To tofu jest na tyle smaczne, że nie musi być doprawiane ani jakoś specjalnie przyrządzane, wystarczy wmieszać je w makaronowe danie i gotowe! Inne pomysły na nie znajdziecie tutaj i tu też 😉
makaron ryżowy z szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulką i tofu w sosie tamari
rice pasta with spinach, dried tomatoes, onion and tofu in tamari sauce
Składniki:
ok. 60-70g makaronu ryżowego (porcja) – przygotować według przepisu na opakowaniu
spora garść świeżego szpinaku
kilka posiekanych suszonych pomidorów
mała cebula
ząbek czosnku
pieprz, słodka wędzona papryka
1/2 kostki BIO tofu marynowanego w sosie tamari – 100g
Cebulkę i czosnek podsmażyć na oleju (tu: ryżowy). Po czasie dodać pomidory, a na koniec posiekany szpinak, doprawić do smaku. Podsmażyć chwilę i w tym czasie przygotować makaron. Tofu pokroić w kostkę i dodać do szpinaku. Na koniec całość wymieszać z gotowym makaronem i podawać z słonecznikiem, pestkami dyni lub sezamem. Smacznego!
Więcej o serii BIO tofu firmy polsoja znajdziecie tutaj .
Dziękuję Wam bardzo za wczorajsze komentarze. Dosłodziliście mi i to chyba aż za bardzo. Jednak cieszę się, że moja strona jest dla Was tak wielką inspiracj ą . Dla mnie to sama przyjemność pisać tutaj i wymyślać nowe przepisy na dania, w końcu – nie ma to jak pasja, którą zdecydowanie trzeba rozwijać! Dzięki Wam wiem, że warto
Utworzyłam również stronę bloga na Facebooku, zapraszam! Myślę, że dzięki temu jeszcze łatwiej będzie Wam dotrzeć do nowych wpisów i zadawać jakiekolwiek pytania 😉
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/06/gryczane-brownie-i-lekki-makaron-z-tofu.html