Wykonanie
Ciąg dalszy
kokosowych smaków! Udało mi się zdobyć, przy czym musiałam się trochę wykosztować,
młody kokos . Koniecznie go spróbujcie, nie będziecie żałować ani trochę.
Woda z
kokosa jest, jak to ktoś trafnie określił, niczym ambrozja ! Cudowna, delikatna, orzechowa
słodycz. Miąższu jest niewiele w porównaniu z dojrzałym
kokosem, ale starcza idealnie na jedną czy dwie porcje. Z udziałem właśnie tego miąższu przygotowałam na dziś surowy krem gryczany . Do środka dodałam lepkie
daktyle, słodkiego dojrzałego
banana, dodający energii proszek z korzenia maca oraz ostatni plasterek
ananasa, żeby się nie zmarnował 😉 Całość podałam z chrupiącymi
migdałami oraz
jagodami goji . Skorupa
kokosa posłużyła mi jako miseczka – sam pożytek z niego
kokosowo-
bananowy krem gryczany z maca,
daktylami,
ananasem podany z
migdałami oraz
jagodami gojicoconut-
banana buckwheat porridge with maca, dates, pineapple served with almonds and goji berriesSkładniki:

60g
kaszy gryczanej niepalonej (1/3 szklanki)średni dojrzały
bananplasterek świeżego
ananasamiąższ z jednego młodego
kokosakopiasta łyżeczka proszku z korzenia macakilka posiekanych
daktylido podania:
jagody goji,
migdały (lub inne dodatki)
Kaszę gryczaną namoczyć w zimnej wodzie, całą noc. Rano odsączyć i przepłukać. zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wieczorny
drink…

Dziś na obiad proponuje Wam pieczone ‚pulpeciki’ z
ciecierzycy,
pietruszki i
jarmużu . Przyprawione niemalże identycznie niczym słynne falafele, także kto jadł może wyobrazić sobie jak pysznie smakują. Do tego frytki z
batata oraz sos – tym razem bez tahini, a z
masłem słonecznikowym .

pieczone
jarmużowo-
pietruszkowe pulpeciki z
ciecierzycy z frytkami z
batata i sosem
słonecznikowymbaked kale and parsley chickpea ‚meatballs’ with sweet potato French fries and sunflower seeds sauceSkładniki:pulpeciki :150g
ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

garść świeżego
jarmużugarstka świeżej
natki pietruszkiłyżka
płatków drożdżowychząbek
czosnkupo łyżeczce:
suszonej pietruszki i
kolendry1/2 łyżeczki kuminu1/4 łyżeczki
cynamonu i
kardamonusól morska i
pieprzłyżka
mąki owsianejWszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie – ma wyjść gęsta masa, dająca się uformować. Gdy jest zbyt sucha – dodać ok. 3 łyżeczki
mleka roślinnego np.
sojowego. Formować dowolnej wielkości kuleczki i ułożyć na papierze do pieczenia.Obok pulpecików ułożyć pokrojonego, skropionego
olejem i przyprawionego słodką wędzoną
papryką,
solą morską i
pieprzem batata. Całość piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. sosem z tahini lub
masła słonecznikowego.sos : łyżeczka
masła słonecznikowego + kilka łyżeczek
mleka sojowego +
sól morska,
pieprz i
czosnek niedźwiedzi – wymieszaćSmacznego!Jeden z ulubionych cytatów, lubię sobie go powtarzać, szczególnie w tak ważnym dla mnie czasie…Miłego dnia!
