ßßß Cookit - przepis na Poranna kokosanka oraz ‚pulpeciki’.

Poranna kokosanka oraz ‚pulpeciki’.

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy kokosowych smaków! Udało mi się zdobyć, przy czym musiałam się trochę wykosztować, młody kokos . Koniecznie go spróbujcie, nie będziecie żałować ani trochę. Woda z kokosa jest, jak to ktoś trafnie określił, niczym ambrozja ! Cudowna, delikatna, orzechowa słodycz. Miąższu jest niewiele w porównaniu z dojrzałym kokosem, ale starcza idealnie na jedną czy dwie porcje. Z udziałem właśnie tego miąższu przygotowałam na dziś surowy krem gryczany . Do środka dodałam lepkie daktyle, słodkiego dojrzałego banana, dodający energii proszek z korzenia maca oraz ostatni plasterek ananasa, żeby się nie zmarnował 😉 Całość podałam z chrupiącymi migdałami oraz jagodami goji . Skorupa kokosa posłużyła mi jako miseczka – sam pożytek z niego
kokosowo-bananowy krem gryczany z maca, daktylami, ananasem podany z migdałami oraz jagodami goji
coconut-banana buckwheat porridge with maca, dates, pineapple served with almonds and goji berries
Składniki:
60g kaszy gryczanej niepalonej (1/3 szklanki)
średni dojrzały banan
plasterek świeżego ananasa
miąższ z jednego młodego kokosa
kopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca
kilka posiekanych daktyli
do podania: jagody goji, migdały (lub inne dodatki)
Kaszę gryczaną namoczyć w zimnej wodzie, całą noc. Rano odsączyć i przepłukać. zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Wieczorny drink
Dziś na obiad proponuje Wam pieczone ‚pulpeciki’ z ciecierzycy, pietruszki i jarmużu . Przyprawione niemalże identycznie niczym słynne falafele, także kto jadł może wyobrazić sobie jak pysznie smakują. Do tego frytki z batata oraz sos – tym razem bez tahini, a z masłem słonecznikowym .
pieczone jarmużowo-pietruszkowe pulpeciki z ciecierzycy z frytkami z batata i sosem słonecznikowym
baked kale and parsley chickpea ‚meatballs’ with sweet potato French fries and sunflower seeds sauce
Składniki:
pulpeciki :
150g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
garść świeżego jarmużu
garstka świeżej natki pietruszki
łyżka płatków drożdżowych
ząbek czosnku
po łyżeczce: suszonej pietruszki i kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki cynamonu i kardamonu
sól morska i pieprz
łyżka mąki owsianej
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie – ma wyjść gęsta masa, dająca się uformować. Gdy jest zbyt sucha – dodać ok. 3 łyżeczki mleka roślinnego np. sojowego. Formować dowolnej wielkości kuleczki i ułożyć na papierze do pieczenia.
Obok pulpecików ułożyć pokrojonego, skropionego olejem i przyprawionego słodką wędzoną papryką, solą morską i pieprzem batata. Całość piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. sosem z tahini lub masła słonecznikowego.
sos : łyżeczka masła słonecznikowego + kilka łyżeczek mleka sojowego + sól morska, pieprz i czosnek niedźwiedzi – wymieszać
Smacznego!
Jeden z ulubionych cytatów, lubię sobie go powtarzać, szczególnie w tak ważnym dla mnie czasie…
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/poranna-kokosanka-oraz-pulpeciki.html