Wykonanie
Wczoraj było słodko, dziś tej
słodyczy jeszcze więcej! Kto to widział – jeść
trufle na śniadanie?! …
Czemu by nie? Nie raz natknęłam na przepis
czekoladowych trufli z
awokado, głównie deserowych, z tabliczką
gorzkiej czekolady – nie, aż tak bardzo nie zaszalałam. Stworzyłam wersję poranną – z maca, świeżymi
daktylami,
płatkami jaglanymi oraz
mąką kokosową . Powstały więc
kokosowo -„ karmelowe ”
trufelki z
awokado, które obtoczyłam w
kakao oraz siekanych migdałach . Delikatne, bardzoooo zdrowe i tym samym przepyszne!
kokosowo-„karmelowe”
trufleki z
awokado w
kakao oraz siekanych migdałachcoconut-„caramel”
avocado truffles with cocoa and chopped almondsSkładniki:jedno średnie (dojrzałe!!!)
awokado
łyżka proszku z korzenia macałyżka wiórek
kokosowychłyżka
mąki kokosowej biołyżka
płatków jaglanych4-5 posiekanych i wypestkowanych świeżych
daktylikakao oraz siekane
migdały – do obtoczeniaWszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą zmiksować, by powstała jednolita, bardzo gęsta masa, z której łatwo uformujemy
trufelki. Formować dowolnej wielkości kuleczki (najlepiej wilgotnymi dłońmi) i obtaczać w
kakao lub siekanych migdałach. Jeśli nie posiadamy maca, można dodać łyżkę więcej
płatków jaglanych lub
mąki kokosowej. Tak przygotowane
trufelki wstawić na noc do lodówki lub schłodzić min. 1h przed podaniem. Smacznego!Na drugie śniadanie zaś warto wypić smoothie –
gruszka,
pietruszka,
jabłko,
kiwi,
cynamon,
imbir i
kardamon ! Porządna dawka zdrowia i witamin

Jak to zazwyczaj w weekendy bywa – dziś niejeden przepis mam dla Was. Na obiad polecam – smażone
pomarańczowe tofu z
sezamem, podane z
kaszą gryczaną i pieczonym
batatem . Słodkie, a zarazem ostre – bardzo ciekawe połączenie smaków!

smażone
pomarańczowe wędzone
tofu z
sezamem podane z pieczonym
batatem,
pomarańczą oraz niepaloną
kaszą gryczanąfried orange smoked
tofu with
sesame seeds served with baked sweet potato, orange and buckwheat
tofu :1/2 kostki wędzonego
tofusok z połowy
pomarańczy
łyżka ziaren
sezamułyżka
syropu daktylowegoząbek
czosnku (posiekany)łyżka oliwy/olejuwędzona słodka i
ostra paprykasuszona pietruszkapieprzTofu pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z resztą składników i tak pozostawić w tej marynacie na min. godzinę. Po czasie, całość przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć aż
tofu zacznie się karmelizować i wchłonie całkowicie marynatę.
batat : pokroić w kostkę, wymieszać z olejem/oliwą z wytłoczyn, słodką wędzoną
papryką,
pieprzem i
suszoną pietruszką – piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min.Całość podawać z ugotowaną niepaloną
kasze gryczaną (lub inną), resztą
pomarańczy i świeżą
pietruszką. Smacznego!Rano wstaję, słońca już brak. Pochmurno dziś jakoś, ale humor zawsze jest 😉 … Ahhh, ciągle o tej pogodzie. Jest jak jest, zresztą – tak jak zwykle w Polsce. Koniec tematu Kropka. Tymczasem czas się zabrać za dalszą pracę, poczytać książkę, ale też odpocząć trochę w ten weekendMiłej niedzieli!
