ßßß
kokosowo-„karmelowe” trufleki z awokado w kakao oraz siekanych migdałachcoconut-„caramel” avocado truffles with cocoa and chopped almondsSkładniki:jedno średnie (dojrzałe!!!) awokado
łyżka proszku z korzenia macałyżka wiórek kokosowychłyżka mąki kokosowej biołyżka płatków jaglanych4-5 posiekanych i wypestkowanych świeżych daktylikakao oraz siekane migdały – do obtoczeniaWszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą zmiksować, by powstała jednolita, bardzo gęsta masa, z której łatwo uformujemy trufelki. Formować dowolnej wielkości kuleczki (najlepiej wilgotnymi dłońmi) i obtaczać w kakao lub siekanych migdałach. Jeśli nie posiadamy maca, można dodać łyżkę więcej płatków jaglanych lub mąki kokosowej. Tak przygotowane trufelki wstawić na noc do lodówki lub schłodzić min. 1h przed podaniem. Smacznego!Na drugie śniadanie zaś warto wypić smoothie – gruszka, pietruszka, jabłko, kiwi, cynamon, imbir i kardamon ! Porządna dawka zdrowia i witamin
Jak to zazwyczaj w weekendy bywa – dziś niejeden przepis mam dla Was. Na obiad polecam – smażone pomarańczowe tofu z sezamem, podane z kaszą gryczaną i pieczonym batatem . Słodkie, a zarazem ostre – bardzo ciekawe połączenie smaków!
smażone pomarańczowe wędzone tofu z sezamem podane z pieczonym batatem, pomarańczą oraz niepaloną kaszą gryczanąfried orange smoked tofu with sesame seeds served with baked sweet potato, orange and buckwheattofu :1/2 kostki wędzonego tofusok z połowy pomarańczy
łyżka ziaren sezamułyżka syropu daktylowegoząbek czosnku (posiekany)łyżka oliwy/olejuwędzona słodka i ostra paprykasuszona pietruszkapieprzTofu pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z resztą składników i tak pozostawić w tej marynacie na min. godzinę. Po czasie, całość przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć aż tofu zacznie się karmelizować i wchłonie całkowicie marynatę.batat : pokroić w kostkę, wymieszać z olejem/oliwą z wytłoczyn, słodką wędzoną papryką, pieprzem i suszoną pietruszką – piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min.Całość podawać z ugotowaną niepaloną kasze gryczaną (lub inną), resztą pomarańczy i świeżą pietruszką. Smacznego!Rano wstaję, słońca już brak. Pochmurno dziś jakoś, ale humor zawsze jest 😉 … Ahhh, ciągle o tej pogodzie. Jest jak jest, zresztą – tak jak zwykle w Polsce. Koniec tematu Kropka. Tymczasem czas się zabrać za dalszą pracę, poczytać książkę, ale też odpocząć trochę w ten weekendMiłej niedzieli!